UŠTEDI ENERGIJU
May 8, 2022

DUGI OTOK - Piramide u masliniku

Jedna od piramida otvorena je u kolovozu 2019. godine, otvorenje druge očekuje se ovog ljeta, a treća je u temeljima

Na Dugom otoku svega ima pa čak i piramida, a gradi ih umjetnik Vedran Petešić u masliniku svoje majke. Jedna je otvorena u kolovozu 2019. godine, a druga, malo manja, će biti uskoro...  - prenosi morski.hr

 

UMJETNIK PETEŠIĆ I PIRAMIDE

Piramide u maslinama, umjesto onih u pustinji – ideja su i izvedba umjetnika iz Sali, Vedrana Petešića. Javnosti poznatog po skupljanju brodova u boci, našao je originalnih način predstavljanja svojih ruku djelo. Na otvaranju Velike piramide Sali bilo je, kaže, 300 “svita”. Tu turističku atrakciju Petešić je podigao u maslinama svoje metere.

– Sistem piramida me oduvijek fascinirao. Osobito njihova tajanstvenost i simbolika, kazat će Petešić, inače dugootočki građevinar. Pa nije neumjesno usporediti staklenu piramidu na trgu ispred Louvre-a s njegovom drvenom konstrukcijom u Salima.

U njoj je Vedran Petešić postavio 400 svojih izložaka kao kustos izložbe na koju je ulaz slobodan. Izložba u piramidi pokazala se kao siguran prostor. Ovih godina nisam primijetio da je išta nedostajalo od predmeta u drvetu koje je sam izradio. To je moj hobi, ističe Petešić.

Kao i skupljanje boca s porukama iz more čime se bavi već 13 godina. Do sada je prikupio 149 boca s porukama iz dugootočkih vala. I one su izložene u piramidi koju je izgradio Vedran Petešić, saljski samouki umjetnik.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram