UŠTEDI ENERGIJU
July 12, 2022

DUGI OTOK - Saljske užance 2022

Dugootočke fešte kombinacija su žive glazbe, fine hrane i dobre zabave do jutra, u tome prednjači saljska fešta pod nazivom 'Saljske užance'

Fešta pod nazivom 'Saljske užance' , traje tri dana i u sklopu nje se održavaju razne prezentacije narodnih običaja, dok mještani sudjeluju u gastro-natjecanjma koja će oduševiti sve sladokusce - prenosi dugiotok.hr

Kao što to kaže jedna stara pjesma 'Svako mjesto svoju feštu ima', tako naselja na Dugom otoku s veseljem očekuju svoje fešte. One se najčešće priređuju u čast sveca-zaštitnika određenog mjesta.

Onima koji ne žele čekati da zabava počne nude se razni restorani sa različitom ali pretežno mediteranskom kuhinjom, kao i koktel barovi te slastičarnice, u kojima možete okusiti otočki način života i njegovu gastro tradiciju.

 

Saljske užance

Saljske užance su kulturno-zabavna manifestacija koja se održava više od 50 godina. Održava se vikend prije Vele Gospe.

Program aktivnosti manifestacije:
.

  • Petak - 'Ribarska noć': otvaranje Saljskih užanci, podizanje zastave uz nastup Tovareće mužike, kuhanje i biranje najboljeg brudeta, pečenje tuna, srdela i ostalih plodova mora.
  • Subota: preko dana odvijaju se za saljski sportski susreti i natjecanja (utrke romobila, vrića, potakača, potezanje konopa), zatim slijedi 'Saljska noć' (Iluminacija Porta, brodova i kaića).
  • Nedjelja: jutro započinje Budnicom po Salima, zatim u popodnevnim satima slijede tradicionalne 'Trke tovarov', spektakularan događaj za sve goste na otoku, koja se odvija na saljskoj rivi. Po završetku utrke slijedi dodjela prigodnih nagrada za najbržeg tovara (npr. pršut), kao i za najtrišćenijeg (najljenijeg) tovara, onoga koji je zadnji došao na cilj.

Za svoj pothvat najljeniji tovar i njegov vlasnik dobivaju zasluženo priznanje – diplomu. Nakon trke slijedi posljednji nastup Tovareće mužike, koji završava kupanjem svirača u saljskom portu.

 

___________
Izvor: dugiotok.hr
Naslovna fotografija: Pixabay

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram