UŠTEDI ENERGIJU
February 25, 2019

DUGI OTOK TRAIL - Sportska utrka ljepotama Zadarskog arhipelaga

Na Dugom otoku uskoro kreće trail utrka kroz očaravajuće prizore parka prirode Telašćica i otočja Zadarskog arhipelaga koja počinje i završava u Sali, turističkom mjestu na obali ovog otočkog dragulja.

Organizatori pozivaju na otok osebujnosti i kontrasta, najvećem u sjeverno – dalmatinskoj otočnoj skupini gdje obalu karakteriziraju oštri kontrasti kao što su strme i zapanjujuće stijene Parka prirode Telašćica do tihih uvala i pješčanih plaža gdje se može uživati u predivnoj netaknutoj prirodi i čistoći mora, a zbog čega je park dobio status značajnog hrvatskog krajobraza. - prenosi Morski.hr
.

Bogata povijest i kulturna baština

Dugi Otok ima bogatu kulturnu baštinu i povijest jer arheološki lokaliteti po cijelom otoku govore o njegovom korištenju još od prapovijesnog doba. Brojni arheološki nalazi ogledaju se u ostacima liburnskih gradina i grobnih gomila, antičkih vila, ranokršćanskih i srednjovjekovnih crkvi.

Ukoliko se pitate zašto bi se ova utrka i staza znatno razlikovale od bilo koje druge otočke utrke na kojoj ste već bili i ukoliko se ne možete odlučiti da li doći na utrku ili ne, uvjeravaju da je ovaj otočki dragulj stvoren za outdoor aktivnosti.

Na cilju utrke očekuje vas sajam otočnih proizvoda i neizostavna fešta. Ako niste znali, Dugootočke fešte su dobro poznate po odličnom „štihu“, dobroj spizi, utrci tovara, a uz glazbu uživo potrajat će do jutra.
.

Tri vrste utrke

Natjecatelji RED kategorije trebaju doći u Sali dan prije u petak, 15.03.2019. ili u subotu ujutro 16.03.2019. na dan utrke sa redovnom linijom katamarana koji kreće sa poluotoka u Zadru u 5.45h. Start za ovu kategoriju je u 8.00h na rivi u Salima
.

Cliff Blue 24km

Clif Blue staza prolazi najljepšim dijelom otoka gdje ćete na svakom kilometru zastati kako biste udahnuli dio otočke ljepote, kulturne i povijesne baštine.

Staza će vas provesti kroz stoljetne maslinike koji i danas svjedoče o jednoj od najvažnijih aktivnosti kojim se stanovništvo bavi na otoku – maslinarstvu. Osim maslinika nailazit ćete na rasute spomenike, crkvice i gradine, a obići ćete i brojne uvale koje će vas očarati nevjerojatnom čistoćom i plavetnilom mora.

Park prirode Telašćica pružit će vam nešto što niti jedan drugi neće a to su njegova tri fenomena – uvala Telašćica, klifovi Dugog otoka i slano jezero Mir.

Zaljev Telašćica, jedna od najsigurnijih, najljepših i najvećih prirodnih luka na Jadranu, atraktivno je sidrište za brojne nautičare.

Ogromni klifovi, poznati kao i dugootočke Stene, na najvišem dijelu otoka dosežu i visinu od 160 metara nad morem dok se u dubinu spuštaju i do 90m. Sama staza ide uz litice klifova te je u tom dijelu potreban oprez kako vas otočka ljepotica ne bi navela na krivi korak.

Lokalitet Skrača, još jedan fenomen kojeg se može naći samo na ovom otoku. Naime, na Skračama se nalaze specifične kamene figure, u obliku čovječuljaka, koji su nastali spontanošću prolaznika tako da su slagali kamenja u figure čovječuljaka. Sada ih je preko tisuće i čine jedinstveni otočki fenomen.

Staza vodi dalje do jezera Mir, jednog od rijetkih europskih slanih jezera. Jezero se kroz brojne podzemne pukotine puni slanom vodom iz mora a ljeti temperatura jezera doseže i do 33 stupnjeva.
.

Bay Green 11km

Bay Green staza prolazi istom rutom kao i Cliff Blue kategorija do uvale Mir. Obilazi mjesto Sali, prolazi kroz stoljetne maslinike i polja, pored spomenika, crkvica i gradina te brojnih uvala.

Park prirode Telašćica otkriti će i njegove fenomene – uvalu Telašćica, klifove Dugog Otoka i uvalu Mir.

Ogromni strmci, poznati kao i dugootočke Stene, uzdižu se do 200m nad morem dok se u dubinu spuštaju i do 90m.

Nakon Stena staza se spušta do uvale Mir gdje je cilj ove kategorije utrke, a ima i jednu posebnost: svi natjecatelji će se na start utrke u Sali vratiti brodom i uživati u vožnji uz poglede na otočki arhipelag.

*Red vožnje brodom se nalazi na cilju utrke u uvali Mir i na startu utrke u Salima.

__________
Izvor: Morski.hr
Fotografija: Croatia tourism

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram