DUGI OTOK: Učenici poslali poruke za očuvanje mora

Objavio: Đurđa Baljak - 06.07.2024. - Vrijeme čitanja: 4min

Izradom umjetničkih projekata od naplavljenog otpada učenici i učenice OŠ „Petra Lorini“ u svijet su poslali poruke o potrebi očuvanja mora.

Photo by Possessed Photography on Unsplash

Izradom umjetničkih projekata od naplavljenog otpada učenici i učenice OŠ „Petra Lorini“ u svijet su poslali poruke o potrebi očuvanja mora i smanjenja otpada u moru, a posebice onog plastičnog. 

  • “Ne hrani me plastikom, od nje mi je loše”
  • “Čisto more – čisti dom”
  • “Nemoj se strašiti pokupiti smeće”
  • „Skupile se ručice, složne, male, očistili Sašćicu priko cile vale…“ stih je pjesmice „Nepoželjno smeće“ koju su za kraj zajedno osmislili. 

Učenički radovi objavljeni su na mrežnoj i Facebook stranici udruge “Eko-Zadar”

Pogledajte galeriju OVDJE 

Kreativna radionica održana je u sklopu trodnevnog programa aktivnosti. Njega su vodile članice udruge „Eko-Zadar“ Ira Ćurković, Linda Šušteršić i Nives Rogoznica u sklopu projekta „Slagalica održivosti“.

U edukacijskom programu koji je trajao od 17. do 19. lipnja ukupno je sudjelovalo 62 učenika i učenica. Prije same izrade umjetničkih projekata, učenici su sudjelovali u akcijama čišćenja uvale Sašćica u Salima i uvale u mjestu Božava. Nives Rogoznica je, uz potporu komunalnog poduzeća Mulić d.o.o., održala “Edukaciju o smanjenju otpada s naglaskom na smanjenje plastičnog otpada i važnosti promjene osobnih navika”. Edukaciji su prisustvovali učenici OŠ „Petar Lorini“ u Božavi i u Salima.

Godišnje se proizvede oko 460 milijuna tona plastike, a od toga oko 20 milijuna završi u otpadu

Prema podacima IUCN-a (International Union for Conservation of Nature), najveće svjetske okolišne mreže, godišnja proizvodnja plastike prelazi 460 milijuna tona. Oko 20 milijuna tona plastičnog otpada završi u okolišu. Globalno zagrijavanje i zagađenje otpadom dovode do smanjenja proizvodnje kisika u oceanima i morima. Isto tako, dolazi i do zakiseljavanja što nepovoljno djeluje na morske organizme. Prema studiji američkog Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley samo industrija plastike ispušta 2,5 milijarde tona CO2 godišnje što je ekvivalentno radu 600 elektrana na ugljen.

Plastični otpad u moru za mnoge morske organizme predstavlja životnu opasnost. On dovodi do njihovog ugibanja, bilo zbog gutanja ili zapetljavanja. Raspadanje plastike na mikro i nanoplastiku opasno je, ne samo za morske, već i kopnene organizme. Mikroplastika je, upozorava IUCN, pronađena u ljudskoj krvi i placenti te u hrani i piću, uključujući vodu iz slavine, pivo i sol, poručuju iz udruge „Eko-Zadar“.

Projekt „Slagalica održivosti“(„Puzzle of sustainability“) u iznosu od  7.636,27 eura financira Dalmatian Islands Environment Fundation  – Zaklada za okoliš Dalmatinskih otoka

“Zahvaljujemo OŠ „Petar Lorini“ koja nam je omogućila da zajedno s njihovim učenicima ovu školsku godinu završimo porukama o potrebi zaštite mora. Na edukaciji smo razgovarali o našim osobnim navikama vezanim uz postupanje s otpadom. Posebice s onim plastičnim, te o opasnostima koje plastični otpad donosi morskom svijetu. Kao i o tome što kao pojedinci možemo učiniti da zaštitimo more, ali i očuvamo druga zaštićena područja na Dugom otoku. Kao pomoćno didaktičko sredstvo u sklopu projekta „Slagalica održivosti“ nastala je slagalica pod nazivom „Dugi otok složi – prirodi pomozi“ koja prikazuje devet vrlo vrijednih prirodnih područja na Dugom otoku i prijetnje s kojima se ova područja suočavaju. Autorica koncepta i teksta je mr.sc. Morana Bačić, dipl. ing. biologije”, rekla je Nives Rogoznica.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge „Eko-Zadar“.

Izvor: ekozadar.hr

Naslovna fotografija: by Possessed Photography on Unsplash