KORČULA – DUNEA predstavila projekt Winter Med

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.12.2020. - Vrijeme čitanja: 3min

DUNEA predstavila projekt WINTER MED gradonačelniku i načelnicima otoka Korčule. Regionalna agencija DUNEA u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije održala je online sastanak s gradonačelnikom i načelnicima otoka Korčule, te Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku u sklopu projekta WINTER MED.

 

O projektu

Projekt punog naziva Mreža zimskih otoka za cjelogodišnja turistička iskustva na Mediteranu razvija vizije za mediteranske otoke kao jedinstvena odredišta Europske unije, izgrađena na zajedničkoj kulturi, baštini i identitetu.

Pilot područja na Mediteranu su Toskanski arhipelag u Italiji, Cipar, južni Egej u Grčkoj, Balearski otoci u Španjolskoj, Korzika u Francuskoj dok su u Hrvatskoj pilot područje otoci Korčula i Mljet.

Predstavnice Regionalne agencije DUNEA, Gorana Margaretić i Ivana Prce, predstavile su projekt kojim će se za navedene otoke iz Dubrovačko-neretvanske županije izraditi stručna podloga „Integralna zaštita kulturno-povijesnih cjelina postojećih naselja u otočnim krajolicima kao preduvjet za održiv i odgovoran cjelogodišnji turizam“.

‘Zahvaljujući stručnoj podlozi izradit će se smjernice za planiranje naselja u kojima se nalaze evidentirane-zaštićene kulturno-povijesne cjeline spremne za ugradnju u prostorne planove te brošura o poželjnom načinu gradnje i preporukama za rekonstrukciju naselja te gradnje izvan građevinskih područja u kulturnom krajoliku otoka’, istaknula je Margaretić ovom prilikom.

„Ugradnja smjernica u prostorno plansku dokumentaciju ne znači kočnicu u izgradnji već postavljanje jasnih odrednica za budući razvoj tih naselja imajući na umu njihov veliki značaj i ključnu ulogu u gospodarskom razvoju i diverzifikaciji turizma. Njihova jedinstvenost i bogato naslijeđe upravo iz tih razloga treba očuvati.

Pored toga, ovaj projekt bi trebao senzibilizirati javnost, kako stručnjake tako i građane, na tradicijske vrijednosti i potrebu očuvanja specifičnosti ambijenata kulturne baštine i kulturnih krajolika pojedinih regija radi njihovog gospodarskog prosperiteta i dugotrajnog održivog korištenja.“ naglasila je Oreb.

Projekt WINTER MED kapitalizacija je i nastavak uspješnog projekta CO-EVOLVE koji je provodila Regionalna agencija DUNEA. Projektom CO-EVOLVE su izrađene ”Smjernice za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve”.

Cilj projekta WINTER MED, financiranog iz programa Interreg Mediteran 2014.-2020. je promicanje održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na otocima na području Mediterana uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine.

Nositelj projekta je Udruženje toskanskih regija, a Regionalna agencija DUNEA jedan je od devet projektnih partnera. Ukupna vrijednost projekta WINTER MED je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

 

 

__________

Izvor: edubrovnik.org

Naslovna fotografija: