„Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj“ udruga je osnovana s ciljem stvaranja interdisciplinarnoga znanja o otocima, otočnim zajednicama i modelima otočnoga razvoja, prijenosa toga znanja različitim oblicima edukacije te primjene znanja implementacijom razvojnih projekata na otocima. Nakon 5 godina održanih ciklusa simpozija i radionica na otoku Visu na kojima su se raspravljaju teme vezane za razvoj otoka ove se godine Anatomija prvi put preselila na Lastovo i ovogodišnje radionice organizirala u suradnji s Udrugom Dobre Dobričevića, koja u posljednjih nekoliko godina koristi nekadašnje ljetno kino JNA, organizira velik broj koncerata i drugih kulturnih i zabavnih događanja u javnim vrtovima, dvorištu škole, škverovima…

Prva godina na Lastovu bila je prilika da se definira novi petogodišnji ciklus istraživanja i rasprava o otocima. Teme simpozija bile su u skladu i s prethodnim događanjima diljem obale – (Pre)Privatizacija prostora, kaotična gradnja i eksploatacija prirodnih resursa je na otoku s bogatom graditeljskom tradicijom i tradicijom kultiviranja prostora uzela maha i istisnula zajedničko. Ljudi nikada nije bilo manje, a šteta nikada nije bila veća.

Anatomija otoka je ovu zimu odlučila posjetiti i Hvar te u suradnji s Gradom Hvarom organizirati dvodnevno događanje koje je započelo jučer otvorenjem izložbe Prostor u službi zajednice – prijedlozi rehabilitacije i rekonstrukcije javnih prostora otoka Visa nastalih proteklih godina na spomenutim radionicama i simpozijima. Udrugu i njezin rad predstavili su Boško Budisavljević, diplomirani arhitekt koji od odlaska u mirovinu najviše vremena provodi na Visu i Iva Niemčić, znanstvena suradnica Instituta za etnologiju i folkloristiku. U dupkom punoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Hvar prikazalo se i 7 kratkih filmova izrađenih na Visu s temom budućnosti razvoja otoka.

Danas se događanje nastavlja u malo drugačijem tonu, tema je budućnost otočne politike ponukana donošenjem novog Zakona o otocima. Uvodno predavanje o sadašnjem Zakonu, njegovim nedostacima i mogućnostima poboljšanja održat će prof. Nenad Starc, predstavnik Anatomije otoka i član Pokreta otoka, a nakon izlaganja na panel raspravi pridružit će mu se Iva Niemčić, Anatomija otoka, Maja Jurišić, Pokret otoka, Tonči Bozanić, RERA. Panel raspravu moderirat će Zorka Bibić, Žveljarin.

Pridružite nam se danas u što većem broju u Gradskoj loži s početkom u 18.00 sati, a oni koji nisu na Hvaru cijelo događanje mogu pratiti putem “live videa” na našoj Facebook stranici. S obzirom na to da će se uskoro finalni prijedlog Zakona o otocima naći na javnoj raspravi želja nam je upoznati što veći broj otočana o načinu korištenja platforme e-savjetovanje, preuzimanja odgovornosti za kreiranje finalnog Zakona o otocima te poticanje participativnog uključivanja javnosti u donošenje važnih odluka, Zakona, pravilnika koji direktno utječu na njihove živote.

 

Autorica: Maja Jurišić