E-SAVJETOVANJE – Pravilnik o sigurnosti ronjenja

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.04.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Otvoreno je novo javno e-savjetovanje na temu prijedlog Pravilnika o sigurnosti ronjenja

Ovim se Nacrtom Pravilnika uređuju minimalni uvjeti sigurnosti ronjenja, kao i minimalni standardi u obuci ronilaca te pružanju usluga vođenja ronjenja.

Savjetovanje je otvoreno do: 29.4.2022., a moguće ga je pronaći na POVEZNICI.

 

Pri izradi ovog Pravilnika korištene su ISO norme 24801-1, 24801-2, 24801-3, 24802-124802-2 i 24803. Naime, ISO (International Organization for Standardization) je ugrađen i u standarde EU ronilačkih asocijacija i RSCT-a (Recreational Scuba Training Council).

Pravilnik ne zadire u autonomiju pojedinih ronilačkih asocijacija (CMAS, PADI, SSI i sl.), već propisuje minimalne standarde koji moraju biti zadovoljeni kako bi se osigurala sigurnost ronjenja.

 

Nacrt Pravilnika

Ovim se Nacrtom Pravilnika propisuje i minimum opreme na mjestu ronjenja te njen sadržaj, neophodan za prvu pomoć u slučaju udesa, kao i minimalne vještine koje voditelj i instruktor ronjenja moraju posjedovati vezano za pružanje prve pomoći. Ove odredbe usklađene su s ERC i ILCOR (Europski i Internacionalni komitet za pružanje prve pomoći).

Nacrtom Pravilnika predviđa se i obavezno osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama u slučaju ronilačkom udesa za sve voditelje i instruktore ronjenja na minimalan iznos od 7.500.000,00 kn, što je u skladu s postojećom praksom većine ronilačkih asocijacija.

 

__________
Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Naslovna fotografija: Unsplash.