E-SAVJETOVANJE – Pravilnik o vinogradarstvu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 08.02.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

U javnom je savjetovanju Pravilnik o vinogradarstvu kojim se propisuju detaljne odredbe o području uzgoja vinove loze, pravila za uspostavu povijesnih položaja vinograda, uređuje nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Pravilnik o vinogradarstvu. Njime se, kako navode, propisuju detaljne odredbe o području uzgoja vinove loze, pravila za uspostavu povijesnih položaja vinograda, uređuje se nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze kao dopuštenih, preporučenih i autohtonih kultivara, uvjeti upravljanja vinogradarskim potencijalom u Vinogradarskom registru, obveze proizvođača i rokove za izvještavanje o proizvodnji, prometu, zalihama grožđa i vina i upravljanju s nusproizvodima – prenosi agroklub.com

Pokriva i obrasce za obvezne registre, propisuju se obrasci u nacionalnom postupku zaštite vina kao zaštićene oznake izvornosti. Načini prijave, promjena specifikacija zaštićene oznake i tradicionalnog izraza. Obrasci zahtjeva za odobrenje, izmjenu, prigovor ili odustajanja od zahtjeva u postupku zaštite na razini Europske unije.

Cjelovit Pravilnik o vinogradarstvu pronađite na POVEZNICI.

Savjetovanje je otvoreno do: 7. ožujka 2022.

.
Zakon o vinu

“Objavljivanje Pravilnika o vinogradarstvu nužno je kako bi se što prije omogućila postupanje po odredbama predmetnog Pravilnika koji je u skladu s odredbama Zakona o vinu koji je stupio na snagu 1. travnja 2019. godine”, stoji u opisu.

Zakon o vinu, dodaju, značajno veću ulogu stavlja pred vinske nadzornike i njihovu prisutnost na terenu koju treba uspostaviti Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Jednako tako je značajno povećana uloga Regionalnih organizacija vinogradara i vinara. Savjete za vinarstvo u određivanju važnih pitanja i dodatnih nacionalnih pravila za vinogradarstvo. Predlaganja preporučenih i autohtonih kultivara te uspostave povijesnih vinogradarskih položaja.

.
Regionalna podjela

Između ostalog, u Pravilniku se navodi da se Vinogradarska regija Slavonija i Hrvatsko Podunavlje dijeli na podregije Hrvatsko Podunavlje i Slavonija.

Hrvatska Istra i Kvarner dijeli se na podregije: Hrvatska Istra, Kvarner i Hrvatsko primorje. Regija Dalmacija dijeli se na podregije: Sjeverna Dalmacija, Dalmatinska zagora te Srednja i Južna Dalmacija.

Vinogradarska regija Središnja bregovita Hrvatska dijeli se na podregije: Moslavina, Prigorje – Bilogora, Zagorje – Međimurje, Plešivica i Pokuplje.

Napominju i da se novim provedbenim okvirom dosadašnjih 18 provedbenih propisa u cijelosti stavlja van snage donošenjem novih pravilnika. Područje vinogradarstva i vinarstvo se uređuje s dva provedbena propisa. Najvažniji uvjeti propisani su vrlo detaljno delegiranim i provedbenim uredbama EU.

Cjelovit Pravilnik o vinogradarstvu pronađite na POVEZNICI.

Savjetovanje je otvoreno do: 7. ožujka 2022.

 

__________
Izvor: agroklub.com
Naslovna fotografija: Pexels.