OBAVIJEST – EBRD i OIEH suradnja na studijama

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.03.2021. - Vrijeme čitanja: 6min

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s Obnovljivim izvorima energije Hrvatske (OIEH) financira izradu dvije studije koje će postati temelj ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije i njihovu integraciju u elektroenergetski sustav. Time će pružiti značajnu potporu ostvarivanju ciljeva utvrđenih Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu.

 

Ono što Hrvatskoj treba, a do sada nije imala, bit će napravljeno kroz studije “Analiza ključnih prepreka i prijedlog za poboljšanje integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj“, koju će zajednički raditi Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), te “Vodič za razvoj i implementaciju projekata obnovljivih izvora energije u RH” koji izrađuje tvrtka EnergoVizija u suradnji s dodatnim timom OIEH stručnjaka iz privatnog sektora. Ukupna vrijednost studija iznosi 1,1 milijuna kuna. Rok za izradu Vodiča je tri mjeseca, a Analiza pet mjeseci.

 

Analiza

“Analiza ključnih prepreka i prijedlog za poboljšanje integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj“ donijet će pregled trenutnog stanja prijenosnog i distribucijskog sustava električne energije u RH te predložiti mjere koje bi mogle olakšati integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije u sustav. Mjere će se temeljiti na analizi postojećih procesa priključenja koja provode Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) i HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) te će biti u skladu sa suvremenim praksama drugih zemalja EU, uz prilagodbu stanju u Hrvatskoj. Na izradi ove studije zajednički će raditi FER i EIHP, dvije vodeće institucije u području elektroenergetike u široj regiji, prepoznatljive po mnogobrojnim međunarodnim i domaćim znanstvenim projektima.

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. sc. Gordan Gledec, svjestan vodeće znanstvene i obrazovne uloge FER-a u području elektrotehnike i računarstva, ali i zadaće koja iz toga proizlazi, ističe:

“Uvijek smo spremni činiti promjene, ne samo lokalno, nego i u svojem okruženju. U ovom slučaju riječ je o studiji koja se bavi problematikom tranzicije elektroenergetskog sustava i s time povezanim izazovima prihvata velikoga broja novih proizvodnih postrojenja. Naši istraživači nalaze se među najutjecajnijim svjetskim znanstvenicima u području elektroenergetike, čemu dodatno idu u prilog brojni kompetitivni projekti koje FER provodi iz tog područja. Sinergijski efekt, koji u ovom slučaju postižemo u partnerstvu s EIHP-om, posebno nas veseli. Vjerujemo da je to vrijedna prilika u pronalaženju rješenja za buduće izazove koji nas očekuju u globalnoj ekonomiji.”

 

Suradnja EHIP i OIEH

EIHP se dugo i intenzivno bavi problematikom integracije OIEH u elektroenergetski sustav, još od 1998. godine kad je Vlada RH pokrenula, a EIHP vodio izradu nacionalnih energetskih programa korištenja OIE u Hrvatskoj, a njegov ravnatelj Dražen Jakšić o izradi studije ističe:

”Inicijativa koju je pokrenuo OIEH, a prepoznao EBRD, odličan je primjer zajedničkog pristupa pronalaženju rješenja u kojem će investitori, operatori, konzultanti i akademska zajednica raditi na zajedničkom prijedlogu poboljšanja integracije OIE u Hrvatskoj. Uvjereni smo da će takav sinergijski pristup uključenjem svih dionika ovog procesa doprinijeti bržoj i učinkovitijoj provedbi Energetske strategije koja nam je jasno zacrtala put u energetski obnovljivu budućnost.”

“Vodič za razvoj i implementaciju projekata OIE u Republici Hrvatskoj” odgovorit će na sva pitanja što ih postavljaju oni koji žele ulagati u obnovljive izvore energije i bit će praktičan vodič kroz korake koje je potrebno proći u područjima zakonodavstva, zaštite okoliša, dobivanja dozvola, financiranja, premijskog sustava poticanja, načina rada tržišta električne energije. Uz to, predložit će i mjere kojima bi se ubrzao i olakšao razvoj OIE projekata u Hrvatskoj. Izvođač studije je EnergoVizija d.o.o. koja je za ovaj projekt angažirala i dodatne OIE stručnjake iz privatnog sektora.

 

Ulaganje u obnovljive izvore energije

Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, podršku ulaganja u obnovljive izvore energije u našoj zemlji ocjenjuje prioritetom koji je u skladu s dokumentom EBRD-a “Pristup tranziciji prema zelenom gospodarstvu 2021.-25.”:

“Vjerujemo da imamo značajan potencijal glede financiranja projekata koji će se provoditi u okviru novog hrvatskog mehanizma potpore obnovljivim izvorima. Klijenti EBRD-a koristit će se našim iskustvom i znanjem o strukturiranju financiranja projekata u okviru sličnih shema potpore u drugim zemljama. Uz financiranje, posvećeni smo i pružanju tehničke pomoći Vladi RH i sektoru u cjelini. Savjetodavni projekti koje smo pokrenuli zajedno s OIEH-om imaju velik značaj za Hrvatski OIE sektor, a upravo to što možemo podržati ovakve projekte nas jasno razlikuje od ostalih financijskih institucija. Ovakav holistički pristup sektoru, kombinirajući financiranje i savjetodavnu podršku, čini EBRD pouzdanim partnerom kako za privatni tako i za javni sektor u Hrvatskoj, kao i drugim tržištima na kojima poslujemo.”

 

Korisnik EBRD sredstavaza ove projekte je OIEH, a njegova direktorica, Maja Pokrovac, ističe:

“Sektor OIE u Hrvatskoj prolazi kroz stalni proces promjena, prilagodbi i unaprjeđenja, a razvoj tehnologije, znanja, iskustava i ciljeva dekarbonizacije potiče na promjene sve dionike energetskog sektora. Sve veći interes za ulaganje u OIE postavlja nove izazove i ključno je da im pristupamo zajednički. To nam je bio cilj i kod okupljanja stručnjaka za izradu studija “Analiza ključnih prepreka i prijedlog za poboljšanje integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj“ i “Vodič za razvoj i implementaciju projekata OIE u Republici Hrvatskoj”. Nikad do sada u Hrvatskoj ovakve studije nisu objavljene. Stoga zahvaljujemo EBRD-u što je prepoznao važnost njihovog financiranja te vodećim hrvatskim stručnjacima koji su se odazvali inicijativi OIEH. Proaktivnost nas vodi putem zajedničkog napretka!”

 

Primarni cilj udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske je potaknuti opći društveni dogovor da je budućnost Hrvatske u obnovljivim izvorima energije. Zalažu se za transparentno prikazivanje uloge i utjecaja svih obnovljivih izvora energije na građane i industriju. Želimo napomenuti kako je udruženje OIE strateški partner i podržavatelj Pokreta otoka.

 

 

__________

Izvor: www.oie.hr

Naslovna fotografija: www.pixabay.com