EDUKACIJA – Članice Pokreta Otoka uspješno završile europski tečaj ”Nastanjivost malih otoka”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.12.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

U periodu od travnja do srpnja 2021. godine pokretačice Dora Čukušić  i Paula Bolfan predstavljale su otoke Vis i Silbu u projektu Sveučilišta Åbo Akademi pod nazivom „Habitability on smaller islands“ ili „Nastanjivost malih otoka“

Puni naziv tečaja je ”Habitability – a method to define, describe and develop small islands” ili ”Nastanjivost – metoda za definiciju, opis i razvoj malih otoka”, a provodilo ga je Sveučilište Åbo Akademi iz Finske.

Cilj projekta je formirati jedinstveni Indeks nastanjivosti otoka, odnosno u kojem omjeru geografska, klimatska, sociodemografska i gospodarska obilježja otoka utječu na mogućnost cjelogodišnjeg života na otoku.

Tečaj je pohađalo 40-ak sudionika s 12 različitih otoka Mediterana, Atlantika, Sjevernog i Baltičkog mora.

.
Indeks nastanjivosti

Indeks nastanjivosti razvili su otočani s otoka Kökar u Baltičkom moru tijekom dvogodišnjeg Interreg-projekta. Početni plan bio je izraditi plan održivosti za otok, no umjesto toga ispostavilo se da je prvenstveno potrebno izraditi plan za naseljivost. “Ako naš otok nije naseljiv, mi nismo održivo društvo”, rekli su otočani.

Nakon što su identificirali ključna područja za vitalnu budućnost Kökara, stvorili su 40 pokazatelja i izmjerili vlastitu naseljivost. Ishod je bio djelomično zastrašujući. “Sada znamo zašto ljudi ovdje neće živjeti”, zaključio je gradonačelnik Kökara te su potom krenuli u plana naseljavanja.

.
Tečaj se odvijao u pet tematskih cjelina i trajao tri mjeseca

Zadatak sudionika bio je kroz aktivno sudjelovanje i promišljanje na nastavi, pripremu prezentacija i izvršavanje grupnih i individualnih radova s podacima vlastitih otoka kreirati jedinstveni dokument primjenjiv na sve male otočne zajednice.

Projekt se sastojao od pet tematskih cjelina:
.

  1. Uvod u otočne zajednice
  2. Nastanjivost
  3. Promjene i vodstvo
  4. Akcijsko planiranje
  5. Evaluacija aktivnosti

Svaku tematsku cjelinu obradilo je nekoliko svjetskih poznavatelja otoka, od kojih su iz Hrvatske Tonino Picula, hrvatski zastupnik u parlamentu, Nenad Starc, član Pokreta Otoka i stručnjak za insologiju te Ivan Zoković Cola, član Skupštine Pokreta Otoka i stručnjak za energetiku i razvoj zajednice.

Projektom ‘’Naseljivost malih otoka’’ cilj je bio podučiti sudionike kako razumjeti i definirati sve postojeće komponente od kojih se sastoji život na otoku, koje su njegove specifičnosti, koje su prepreke i kako ih prijeći, a koje su prednosti i kako ih iskoristiti.

.
Rezultat projekta

Konačni produkt tečaja je  Habitability toolbox ili Vodič za nastanjivost kojim se definira potpuno novi indeks razvijenosti za otoke, odnosno metoda za definiranje, opisivanje i razvoj malih otoka. U dokumentu se detaljno opisuju indeksi i postupci mjerenja, a njegova finalna verzija očekuje se u skoroj budućnosti.

Projekt ”Habitability” predstavit će se ”18. ISISA Islands of the world” konferenciji koja će se održati od 13. do 17. lipnja 2022. u Zadru i na okolnim otocima Ugljanu, Pagu i Dugom otoku.

Dora Čukušić s otoka Visa o projektu:

Dojmilo me se što smo se malo odmakli od popularne održivosti otočne ponude i atraktivnosti u ljetnoj sezoni. Koristeći Habitability alate analizirali smo svoje otoke i izračunavali indeks nastanjivosti uzimajući u obzir razliku u opterećenosti kapaciteta u ljetnom i zimskom periodu godine. Tijekom predavanja naučili smo koje sve parametre treba uzimati u obzir kada govorimo o nastanjivosti i kapacitetu otoka. Upoznali smo se s alatima i strategijama za razvoj malih otoka, a zanimljivo mi je bilo čuti i iskustva i primjere dobre prakse s drugih europskih otoka.

__________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Kökar island – Clean energy for EU islands