EDUKACIJE – Kako strateški planirati energetsku tranziciju otoka

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 01.03.2020. - Vrijeme čitanja: 2min

U sklopu izrade strategije za prelazak na čistu energiju EU otoka na otoku Hvaru se početkom tjedna održavaju informativna predavanja. Predavanja će održati članovi tima za energetsku tranziciju te su svi otočni dionici pozvani da aktivnim doprinosom sukreiraju otočnu strategiju.

Europska je unija nedavno donešenom strategijom razvoja nazvanom “Green Deal” odnosno zeleni sporazum, upravo tranziciju na čistu energiju EU otoka proglasila jednom od strateških razvojnih smjernica u narednom periodu. Prilika je to i za hrvatske otoke da se okrenu u tom razvojnom smjeru te maksimalno iskoriste pozitivan val i finacijsku podršku koja će u narednom periodu biti dostupna za otočno stanivništvo i tzv. zelenu, održivu ekonomiju.

Nakon uspješnog domaćinstva 4. Otočnog foruma za čistu energiju za EU otoke, koji je u studenom 2019. održan u Splitu i Hvaru, nastavljaju se aktivnosti vezane uz energetsku tranziciju na našem otoku, jednom od 26 europskih otoka koji su prošle godine krenuli u novo poglavlje održivog razvoja.

Podijelite s timom energetske tranzicije što biste voljeli vidjeti kao dio energetskog razvoja na svom otoku – više fotonapona, solarnih ćelija, električnih automobila, električnih bicikala… Mogućnosti ima puno, a stručnjaci će vam ukazati na o njihove potencijale.

Prvi krug radionica održat će se u ponedjeljak i utorak na cijelom otoku Hvaru i to prema sljedećem rasporedu:

Hvar, Galerija Arsenal, 3. ožujka (utorak) u 11.30 sati

Stari Grad, OŠ Petra Hektorovića, 3. ožujka (utorak) u 16 sati

Sućuraj, zgrada Općine, 4. ožujka (srijeda) u 10 sati

Jelsa, vijećnica Obćinskog doma, 4. ožujka (srijeda) u 15 sati

 

Predavači: Ana Marija Jakas i Edo Jerkić, Vivosomnia d.o.o.

__________

Pokret otoka

Photo: unsplash.com