EKOLOGIJA – Filmovi o održivosti

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.01.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

U ovom članku vidjet ćemo kako filmovi prikazuju teme poput zelenog plana, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i održivog gospodarstva koje ovih dana često susrećemo u medijima, bolje rečeno vijestima

Sredozemno more jedno je od gospodarski najznačajnih mora na svijetu čija se godišnja ekonomska vrijednost procjenjuje na gotovo 400 milijardi eura. Najveći doprinos imaju ribarstvo i turizam, stoga se sve više govori o održivosti oba navedena sektora, osobito zato jer posljedice dugogodišnjeg zanemarivanja i neodrživog iskorištavanja naših prirodnih resursa postaju vidljive.

.
Blue future

Nedavno je izašao novi WWF-ov novi dokumentarac Blue future koji definitivno vrijedi pogledati. Naime donosi nam zanimljive tri priče mladih ljudi koji su na obalama Hrvatske, Tunisa i Italije svoju strast, obrazovanje i vještine uložili u razvoj održivijeg gospodarstva u tri ključna sektora: ribarstvu, turizmu i energetici.

Tako nam znanstvenica Marina donosi priču o svom istraživanju škampa u Jadranu, poduzetnica Rania govori o svom iskustvu pokretanja ekoturizma na obalama Tunisa. Talijanski inženjer Simone objašnjava razvoj tehnologije za dobivanje električne energije koristeći morske valove i struje.

Sunčica Ana Veldić, magistra režije dokumentarnog filma i veterinarske kirurgije. Podrijetlom i dijelom godine je i Tišnjanka tako da joj je i samoj poznata ova naša morska tema, moderirala je reviju filmova koja se održala u sklopu projekta Djeca Neptuna komiške udruge Pomalo. „Prikazali smo i filmove koji na posredan način progovaraju o čovjekovom odnosu prema prirodi, životinjama i hrani te uništavalačkom nagonu koji je često nekontroliran i prolazi neopaženo, ali sigurno crpi mogućnosti planete Zemlje“, rekla je Sunčica.

.
Dugometražni film Tonća Gaćine ”Turizam”

Među ostalima prikazan je dugometražni film Tonća Gaćine Turizam koji portretira stanovnike Dalmacije koji okreću leđu ribarstvu, i ostalim teškim poslovima, kako bi lagodnije živjeli od zarade koju donosi masovni turizam. Autor opisuje kako površan odnos prema prirodnim resursima dovodi do njhovog iscrpljivanja. U filmu se to „banalno manifestira u sceni u kojoj turisti gledaju kako se sa splitske rive vade štakori, ali i pražnjenje crne jame, što ukazuje na nedostatak kanalizacije koja bi trebala biti odraz stupnja civilizacije“, objašnjava Sunčica.

.
Ostali filmovi

O istraživanju mora, ribolovu tehnikom parangala, publika je mogla nešto naučiti iz starog filma Bios  o poznatom istraživačkom brodu Instituta za oceanografiju iz produkcije Zora filma, a o lovu na tune iz još starijeg filma Tunolovci Branka Belana.

Prikazani su i animirani filmovi kao što su The story of plastic , koji publici detaljno i korak po korak objašnjava životni ciklus plastike, i Minja i klimatske promjene , crnogorski animirani film koji na simpatičan način, iz dječje perspektive progovara u utjecaju klimatskh promjena i sitnim, ali bitnim koracima koje svatko od nas može poduzeti u borbi za zaštitu okoliša.

.
Kratkometražni flmovi i diskusije

Našli su se na repertoaru i kratkometražni eksperimentalni filmovi poput Prijelaza Vedrana Šuvara i Quixote Josipa Viskovića u kojem starac Dudo čisteći rijeku od plastike i smeća, simbolično snimatelju kaže „Ja sam Don Quixote higijene“.

„Nakon svakog filma ili blokova filmova koji su se prikazivali tijekom dva dana slijedila je diskusija“, prepričava nam Sunčica i nastavlja da je zaključak, iz umjetničkog aspekta, bio da „nedostaje dokumentarnih filmova koji se u novije vrijeme bave zanimljivom temom ribarstva, a osobito održivog ribarstva“.

.
“Videopriručnik za ribarenje / Trebaš vidjeti kako je zimi”

Stoga je filmska ekipa koja se sastoji od glumice i scenaristice Olje Budimir, izvršnog producenta Josipa Viskovića i snimateljice i redateljice Sunčice Ane Veldić odlučila snimiti hibridni dokumentarni film u Komiži radnog naslova “Videopriručnik za ribarenje / Trebaš vidjeti kako je zimi”.

„Materijal snimljen tih tjedan dana u Komiži trenutno je u fazi montaže te se nadamo da ćemo ga prikazati na jednoj od nadolazećih revija“, najavila je Sunčica.

__________
Izvor: Dora Čukušić
naslovna fotografija: Unsplash.