“Ne KLIMAjte palasturu!” je edukativno-istraživački projekt Društva 20000 milja usmjeren na upoznavanje javnosti s manifestacijama klimatskih promjena u moru te istraživanju strogo zaštićene plemenite periske kojoj potencijalno prijeti izumiranju zbog promjene klime.

U sklopu edukativnih aktivnosti projekta Društvo istraživača mora 20 000 milja posjetilo je osnovnoškolce na Elafitima. Prenijeli su im svoje znanje i ljubav prema moru.  Pričali su s njima i o klimatskim promjenama: Znaju li uopće što su one? Kako ih se može vidjeti i osjetiti? I kako na njih reagira morski okoliš te životinje, biljke i alge koje u njemu žive?
.

Uz likove i pustolovine do boljeg razumijevanja klimatskih promjena

O problemu izbjeljivanja koralja učenici su saznali kroz priču iz perspektive koralja zvanog Kora kojeg su njegovi prijatelji algice napustili jer ne vole vrućinu i „kiselo“ more. Svoju priču o pustolovinama i putovanjima podijelio je i Napuhanko koji je kao vrsta ribe koja voli topla mora odlučio se malo „ugurati“ i u Jadran.

Brojne druge zgode i pričice podijelili su s učenicima te im na taj način pojasnili probleme poput rasta temperature i razine mora, acidifikacije, češćih olujnih nevremena i dolaska termofilnih vrsta koje mogu biti samo strane (crnokrugi zekan – Aplysia dactyomela) ali i invazivne (grozdasta kaulerpa, napuhača, tamna mramornica).

Također, pokušali su dočarati kako je to veliki pritisak i stres na Zemlju, sve nas, ali i sve organizme – zbog toga oni češće i lakše mogu oboljeti – a kada nemaju kako ublažiti „simptome“ i nemaju „lijekove“, često ih pokose bolesti – bakterije, virusi, paraziti – kao i plemenitu perisku o čijem su masovnom izumiranju u Mediteranu već pisali.
.

.
Djeca su iz prve ruke saznala što to rade „istraživača mora“

Djeca su se upoznala s njihovim brodom Blu i opremom koju koriste dok istražujemo posidoniju, ježince, trpove, periske i dr. Vidjeli su i kako izgleda ronilačka oprema i iskusili kako je to disati kroz regulator. Na kraju svega uspjeli su baciti i kratki pogled na njihovu malu „podmornicu“ – ROV (Remotely Operated Vehicle) kojeg od ove godine koriste za svoja istraživanja.

U sklopu  aktivnosti u četvrtak 9. svibnja Društvo je posjetilo Područnu školu Lopud gdje ih  je dočekalo 13 učenika i učenica vrlo željnih novog znanja o moru, a idućeg dana i Područnu školu Šipan gdje ih je u naselju Šipanska luka dočekalo 23 učenika koji pohađaju nastavu u Područnom odjelu Suđurađ i Područnom odjelu Šipanska luka.

Društvo istraživača mora 20000 milja zahvaljuje se svim učiteljima i profesorima, kao i učenicima, na gostoprimstvu te obećavaju da će se sigurno vratiti na Elafite. Projekt se nastavlja i dalje, a na jesen se očekuju nove edukativne radionice na području Grada Dubrovnika.
.

Edukativna knjižica o klimatskim promjenama

Uz edukativne radionice za najmlađe, cilj ovog projekta je kreirati i edukativnu knjižicu koja bi mogla približiti problem klimatskih promjena svim građanima – za potrebe toga bacili su se u potragu za stanovnicima Elafita koji bi sudjelovanjem u kratkoj anketi. Kroz nju  bi istaknuli koliko zapravo znaju o klimatskim promjenama? Vide li ih i primjećuju li ih u svakodnevnom životu? I koliko su one bitne u životu prosječnog otočana?

Anketi je dobrovoljno prosutpilo oko 50 sudionika, s otoka Koločep (Kalamota) u naselju Donje Čelo, otoka Lopud u naselju Lopud, te Šipana u naselju Šipanska luka. Društvo istraživača mora 20000 zahvaljuje se svim sudionicima jer je njihov doprinos ovom projektu iznimno značajan, a informacije prikupljene ovim putem vrlo korisne i za druge aktivnosti projekta.

Projekt se provodi u partnerstvu s Prirodoslovnim muzejom Dubrovnik uz financijsku podršku Grada Dubrovnika.

__________
Izvor: Društvo istraživača mora 20000 milja
Fotografije: Društvo istraživača mora 20000 milja