HVAR – Elektrifikacija otoka

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.11.2020. - Vrijeme čitanja: 2min

Elektrifikacija otoka Hvara zamjenom 35 kV podmorskog kabela Podgora-Hvar. Nastavlja se ulaganje u projekt rekonstrukcije i izgradnje podmorskih kabela HEP Operatora distribucijskog sustava. Time se stvaraju uvjeti za sigurnu opskrbu potrošača u glavnim turističkim područjima te u dugoročna održivost i razvoj otoka, kao i podizanje standarda života te zadržavanje stanovništva na otocima.

Novi podmorski energetski kabel na dionici od Bogomolja na otoku Hvaru do mjesta Čaklje u Općini Podgora, položen je u utorak 3. studenog 2020. godine.

Djelatnici splitske Elektrodalmacije, zajedno s tvrtkom kooperantom KRKA SUB MARIS D.O.O. iz Splita odradili su ovaj vrlo zahtjevan posao besprijekorno poštivajući propise struke i uvažavajući morske uvjete.

Kabel je 35 kV trožilni u mokroj izvedbi s EPR izolacijom, integriranim optičkim vlaknima i prvi takav položen isključivo HEP-ovim „snagama“. Proizvela ga je njemačka tvrtka NSW koja ga je brodom transportirala do Splita. Kabel je neprekinute duljine 12260 m i težak je oko 180 tona. Vrlo zahtjevna je bila priprema i premotavanje kabela s broda koji ga je dovezao na obalu, a potom i s obale na trajekt polagač. Naime, za ovu prigodu specijalno su izrađena dva čelična kaveza težine 16 tona u koje je skladištena ova iznimna količinu kabela. Ovo je najdulji kabel koji je HEP ODS d.o.o. položio angažmanom vlastitih resursa uopće, što ovom projektu daj poseban značaj.

Inače, do sada su se za ove duge dionice angažirale inozemne kompanije tako da je zadovoljstvo još i veće.

Postojeći 35 kV podmorski kabel iz mjesta Čaklje (napajan iz TS 35/10 kV PODGORA) do uvale Mala Pogorila na otoku Hvaru (KK 35 kV MALA POGORILA), bio je stari dotrajali trožilni kabel, nedovoljnog presjeka, tipa XHE 48/35 3X1X50/16 mm2, položen 1992.g. godine u dužini od 12.054 m. Kabel je radi učestalih kvarova i skupih popravaka napušten i izvađen iz mora 2014.g.

Izgradnjom ovog kabela znatno će se povećati pouzdanost opskrbe i elektrifikacija otoka istočnog dijela otoka Hvara i omogućiti daljnji gospodarski i turistički razvoj tog dijela otoka.

 

 

__________

Izvor: morski.hr

Naslovna fotografija: pixabay.com