ENERGETIKA – Festival dobra energija

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.04.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Dobra energija je čista energija koju proizvode građani i lokalne zajednice iz obnovljivih izvora, takva energija još se naziva i građanska energija

Festival Dobra energija je prilika za prvo upoznavanje s građanskom energijom. Svatko od nas može uzeti energiju u svoje ruke, samostalno proizvoditi za vlastite potrebe i biti mali dio velike slike energije u rukama građana.

.
”Građanska energija štiti nas od kriza u energetskom sektoru na koje ne možemo utjecati sami”

Ona može unaprijediti kvalitetu zraka u našim gradovima i županijama, osigurati nova radna mjesta, a uz to donosi i uštede na mjesečnim računima za struju – prenosi dobraenergija.zez.coop

Konačno, građanska energija pomaže u suočavanju s klimatskim promjenama smanjenjem emisija ugljika i jačanjem naše otpornosti na promjene u sektoru energetike. Procjena studije istraživačkog instituta CE Delft kaže da danas preko 12 milijuna stanovnika Europske unije proizvodi vlastitu energiju, a taj broj bi mogao narasti na 50% stanovnika do 2050.

 

Zašto i mi ne bismo bili među njima?

Ugradnjom male solarne elektrane na vlastiti krov ili udruživanjem sa susjedima u zgradi ili kvartu kroz energetske zadruge ili zajednice, dobrobiti građanske energije dostupne su svima.

Festival dobra energija je i prilika za sudjelovanje u promišljanju rješenja za njen razvoj u Hrvatskoj, kao i za promišljanje rješenja za povećanje broja solarnih elektrana na našim krovovima, koje su dio plana za povećanje energetske neovisnosti Europske unije do 2030. godine. Upravo je poseban fokus festivala Dobra energija na prilikama za građansku energiju u svjetlu sve većih poticaja korištenju solarne energije na europskoj i nacionalnoj razini.

 

Organizator festivala

Glavni organizator Dobre energije je Zelena energetska zadruga (ZEZ), vodeća organizacija u području građanske energije u Hrvatskoj i voditelj servisa za podršku građanima u ulaganju u solarnu energiju za kućanstva Na sunčanoj strani. Razvojem inovativnih projekata, istraživačkim i zagovaračkim djelovanjem te provedbom edukativnih aktivnosti, potičemo građane i lokalne zajednice na korištenje potencijala građanske i solarne energije u Hrvatskoj.

 

Kako sudjelovati?

Dobra energija je energija dostupna svima. Predbilježite se za sudjelovanje putem POVEZNICE i pratite e-mail vijesti za uzbudljive programske najave. Sudjelovanje u programu Festivala Dobra energija je besplatno.

 

Program festivala

Festival dobra energija održava se od 05. do 07. svibnja 2022. godine u Zagrebu. Program festivala dobra energija dostupan je na POVEZNICI.

 

__________
Izvor: dobraenergija.zez.coop
Naslovna fotografija: Pixabay.