ENERGETIKA – Hrvatska može do 2030. postati 100 posto obnovljiva

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.11.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Hrvatska može do 2030.-2035. postati 100 posto obnovljiva s pozicije tehničkih potencijala i s pozicije ekonomije, poručio je Neven Duić, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

Prije dvije i pol godine usvojena je energetska strategija razvoja Hrvatske. Ona, međuostalim, predviđa godišnje 200 novih megavata zelene energije.

– Kad je strategija donesena ona je bila vrlo napredna. Međutim, ona je u međuvremenu zastarjela i Hrvatskoj treba nova strategija s obzirom na novi kontekst u kojem se nalazimo. Europa se mora skinuti s ruskih goriva i napravljen je novi europski plan RePower EU – prenosi vijesti.hrt.hr

 

Obnovljivi izvori energije u Hrvatskoj

Hrvatska je odlično krenula s obnovljivim izvorima, no onda je sve stalo, rekao je u Dnevniku HTV-a Neven Duić, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Tehnički potencijali, rekao je Duić, sasvim su dovoljni da Hrvatsku napravimo 100 posto obnovljivom. Samo je pitanje kad ćemo krenuti, napomenuo je.

– Postoji već gotovih 10 tisuća megavata projekata vjetra i solara koji su zapeli u ministarstvu. Bitno je pokrenuti te projekte da bismo iskoristili potencijale koje Hrvatska ima, rekao je Duić.

Smatra da su administrativne prepreke problem.

– Projekti su spremni, za njih postoje financije, prošli su sve moguće studije utjecaja na okoliš, samo ih ministar treba odobriti i pustiti u daljnju proceduru. Međutim, tu nešto jako zapinje. Hrvatska može do 2030.-2035. postati 100 posto obnovljiva s pozicije tehničkih potencijala i s pozicije ekonomike, poručio je.

 

Procjena je da izgradnja jednog megavata zelene energije košta oko milijun eura. Kako privući ulagače?

– Ulagači su postojeći, privatni kapital, hrvatske firme, može to biti i HEP koji je krenuo u takve projekte. Ima i drugih firmi koje imaju projekte u obnovljivim izvorima. Moguće je privući kapital kroz banke. To je trenutno vrlo isplativa investicija s obzirom na cijene alternativnih goriva poput plina i nafte. Kad vi stavite fotonapon na krov, u Dalmaciji vam je isplaćivanje za 5 do 6 godina, u sjevernoj Hrvatskoj možda 8 godina. Procjena je da se svjetska energetika može prebaciti na obnovljive izvore i da to ima isplativost od nekakvih 6 godina, rekao je Duić.

Na upit zašto onda to ne ide brzinom kojom bi moglo ići, Duić je odgovorio da postoje jaki interesi pojedinih industrija – pri čemu je posebno jak plinski lobi koji koči tu proceduru.

– Hrvatska ima odlične potencijale vjetra i solara, ima hidro koji može služiti za balansiranje tih energenata, i može izvoziti električnu energiju i kasnije vodik, rekao je Duić.

Postavlja se pitanje zbrinjavanja solarnih panela i baterija za električna vozila u budućnosti. Duić ističe da to nije opasnost već tehnički problem koji će trebati riješiti na kvalitetan način.

– U odnosu na fosilna goriva, utjecaj na okoliš obnovljivih izvora energije je manji. Mi izgaranjem fosilnih goriva utječemo na klimu, bit će nemoguće živjeti na Zemlji, izgubit ćemo 90 posto životinjskih vrsta, a ovdje se radi o lokalnom problemu zbrinjavanja inertnih otpada. Fotonaponi nisu jako otrovni da bi se to širilo po cijeloj Zemlji nego bi se to moralo na jednom mjestu zbrinuti, rekao je Duić.

 

__________
Izvor: vijesti.hrt.hr
Naslovna fotografija: Unsplash