ENERGETIKA – Ključne stvari za solarnu elektranu u kućanstvu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.10.2022. - Vrijeme čitanja: 5min

Sunce koje je jedan od obnovljivih izvora energije, kada razmišljamo o Suncu i kako ga iskoristiti, možemo se odlučiti za proizvodnju toplinske ili električne energije

Kada razmišljamo u korištenju Sunca za potrebe kućanstva, možemo ići u smjeru iskorištenja toplinske energije pomoću solarnih kolektora koji zagrijavaju vodu te se tako može uštedjeti na pripremi tople vode. Druga opcija je korištenje fotonaponskog učinka Sunca te pomoću solarnih panela (fotonaponskih sustava) proizvesti električnu energiju – prenosi womeninadria.com

 

O solarnim panelima

U ovom članku fokusirat ćemo se na solarne panele, trenutno vrlo aktualne teme.

Puno nas razmišlja o investiciji u solarnu elektranu u kućanstvu, posebice s obzirom na trenutno poticajnu okolinu države da se iskoristi potencijal i smanji utjecaj energetske krize.

Kada govorimo o solarnim panelima i solarnim sustavima, prvo treba znati koje sustave je moguće izvesti. Ako se radi o potrošnom mjestu koje nema postojeći elektroenergetski priključak, radi se o otočnom sustavu, sustavu koji nije povezan s elektroenergetskom mrežom.

Međutim, ukoliko se radi o potrošnom mjestu koje je spojeno na postojeći elektroenergetski priključak, govorimo o sustavu na mreži.

 

Moguće izvedbe solarne elektrane u kućanstvu

Tu postoji više opcija. Jedna od njih je da se sva proizvedena električna energija šalje u mrežu, druga je da se odvajaju potrošnja iz solarne elektrane i potrošnja iz mreže, a treća je da se razlika u potrošnji razmjenjuje s mrežom.

Prva opcija, u kojoj svu proizvodnju šaljemo u mrežu, trenutno nije aktualna i stoga nije isplativa zbog otkupne cijene električne energije.

Druga opcija, u kojoj se odvajaju potrošnja iz solarne elektrane i mreže, također nije preporučena jer u tom slučaju treba se vrlo detaljno dimenzionirati proizvodnja potrošnja jer u slučaju viška proizvodnje, potrebno je imati svoj baterijski sustav, a oni trenutno nisu dovoljno isplativi. Iz ovog slijedi da je treća opcija najbolja opcija jer u slučaju viška proizvodnje, energija se šalje u mrežu, a kada se javi potreba za potrošnjom, a proizvodnje nema, mreža je tu na usluzi.

Ova treća opcija se trenutno potiče i zapravo ima najviše smisla jer mrežu koristite u slučaju viška ili manjka proizvodnje.

 

Osnovno o dimenzioniranju solarne elektrane

Da bi instalirali solarnu elektranu, potrebno je provjeriti poziciju postojećeg krova. Prihvatljive opcije su:

Juga – najbolja opcija
Istok/Zapad
Ravni krov
Pozicija sjevera nije prihvatljiva i stoga nije ni navedena. Za solarne elektrane u kućanstvu, najbolje je zadržati nagib krova, a u slučaju ravnog krova nakositi sustav na 10%.

Za 1 kW instalirane snage solarnih panela, potrebno je u prosjeku 5 do 6 m2, ovisno o proizvođačima panela. Najčešća projekta rješenja se kreću između 5 i 10 kW. Takve investicije se procjenjuje između 45.000,00 do 100.000,00 kn.

Kod projektiranja solarne elektrane, bitno je da se ne premaši godišnja proizvodnja u odnosu na godišnju potrošnju od strane HEP ODSa.

Iznimno je bitno da se solarni paneli postavljaju na dio krova koji nije zasjenjen, no o tome će voditi brigu projektant.

 

Odakle krenuti s realizacijom solarne elektrane?

Korak 1. Glavni projekt

Kada se odlučite kojim smjerom želite ići, potrebno je provjeriti papire kako bi se mogao izraditi glavni projekt. Glavni projekt potreban je za bilo koji daljnji korak, dakle i u slučaju da se želite prijaviti na daljnje sufinanciranje ili elektranu izvesti u samostalnom trošku.

Check lista za izradu glavnog projekta:

Dobri uvjeti krova – Mogućnost realizacije solarne elektrane s obzirom na orijentaciju te izvedbu krova (crijep, lim..)
Provjera informacija o priključku – Može se zatražiti od lokalnog HEP ODSa i informacija se dobije vrlo brzo, najčešće unutar jednog radnog dana
„Čisti papiri“ – Legalizirani objekti, Građevinska i Uporabna dozvola za poziciju krova – Vlasništvo/suvlasništvo čestice i priključka treba biti na istu osobu
Glavni projektant je Ovlašteni inženjer elektrotehnike te se je potrebno obratiti takvom projektantskom uredu.

Korak 2. Elektroenergetska suglasnost

Nakon što prikupite dokumente, odlažite u lokalni HEP ODS sa Glavnim projektom te popunjenim Zahtjevom za elektroenergetsku suglasnost.

Korak 3. Investicija – Ovisi o Vama i daljnjim aktualnim natječajima

Mogućnosti sufinanciranja i daljnjih potrebnih dokumenata, ovisi o samom natječaju općine, grada, županije ili Fonda za zaštitu i energetsku učinkovitost. No, velika je vjerojatnost da je još potrebo imati izrađen Energetski certifikat.

Korak 4. Realizacija projekta

Za realizaciju projekta, potrebno je da odredite što s osiguranjem sredstva za investiciju, dobivena elektroenergetska suglasnost na koju se čeka od 30 do 60 dana te provjereni dobavljač i monter solarnih sustava. Iznimno je bitno da ukoliko nabavljate solarne panele samostalno, da pri tome budete oprezni i potražite stručnu pomoć.

Monter solarnih sustava treba biti ovlašteni instalater solarnih panela. Nakon realizacije projekta i uplaćenog iznosa za promjenu jednosmjernog brojila u novo dvosmjerno, potrebno je da HEP ODS ugradi novo dvosmjerno brojilo. Na kraju je potrebo od HEP ODSa dobiti dozvolu za trajni pogon solarne elektrane.

 

Isplativost investicije?

Trenutni povrat investicije se kreće unutar 5 do 7 godina, no svaki projekt je zaseban i ne može se generalizirati. Životni vijek solarnih panela je do 30 godina, s time da nakon određenog perioda, solarnim panelima padne proizvodna moć, za nekih 15 do 20 %, ovisno o proizvođaču. Dakle, možemo zaključiti kako je ovo isplativa i pametna investicija, posebice ako dalje razmišljate i o prelasku na dizalicu topline za potrebe grijanja i hlađenja kućanstva.

 

___________
Izvor: womeninadria.com
Naslovna fotografija: Unsplash