ENERGETIKA – Koliko košta postavljanje solarnih panela nakon ukidanja PDV-a?

Objavio: Pokret otoka - 29.08.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Isplativo ili ne? Evo koliko košta postavljanje solarnih panela nakon što je Vlada ukinula PDV

Vlada je prošloga tjedna ukinula PDV na panele i njihovu ugradnju, a interes za njima nikad nije bio veći – prenosi vecernji.hr

– Baš danas je došlo ne želim reći koliko mailova, samo po tome kako stižu mailovi vidimo da je interes povećan i da će toga biti sve više, kazala je Jasmina Novak, voditeljica projekata, Solvis.

Sve manje poslove počeli su proslijeđivati jer sami ne sližu, a jedini proizvođač fotonaponskih modula u Hrvatskoj prodao je svoje solarne ćelije Googleu.

– Podižemo sektor tako da te manje upite prosljeđujemo našim partnerima koji onda obrade taj upit po principu ključ u ruke, od projekta do realizacije. I to za sada jako dobro funkcionira, objašnjava Novak.

 

Ukidanje PDV-a na solarne panele

Vladina uredba itekako je pojeftinija cijenu panela – ono što je ranije koštalo 35.000 kuna, sada će koštati 26.250 kuna. Tri godine ranije, Ines je svoje solare platila oko 50.000 kuna. Povrat investicije očekuje kroz najviše osam godina.

– To je inverter. I on služi za pretvorbu iz istosmjerne s krova u izmjeničnu i davanje u mrežu, komunikacija s mrežom, objasnila je Ines Ban Kolić iz Zaprešića.

U mrežu daje višak koji proizvede jer on može koristiti u mjesecima kada nema dovoljno sunčanih dana. Primjerice, struju u veljači Ines je platila 163 kune, a u svibnju – 0.

– Kasnimo s tom tranzicijom. Jedna Švedska i Finska koje imaju daleko manji broj tih sunčanih sati godišnje imaju veću iskoristivost solarne energije nego mi, izjavila je Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode.

Zna to i Ines koja se i sama bacila u solarni biznis. Prognozira da bi sada naručeni solari na krovovima mogli biti tek krajem zime.

– Stvar je u tome što je nedostatak veliki i opreme, nema lagera nekog velikog, materijali su otišli s cijenama dosta visoko. Trebat će neko vrijeme da se taj model implementira, poručuje Ban Kolić.

A treba i čekati Fond za zaštitu okoliša koji će na jesen podijeliti 50 milijuna kuna za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama i to je samo jedan od koraka do struje od sunca.

 

__________
Izvor: vecernji.hr
Naslovna fotogragfija: Pixabay