ENERGETIKA – Novi Zakon o tržištu električne energije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 01.10.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Zakonskim prijedlogom o tržištu električne energije priprema se tranzicija prema čistoj energiji i preuzima EU direktiva iz 2019. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište za električnu energiju

U Saboru se 1.listopada očekuje prvo ovojesensko glasanje i donošenje više zakona: Zakon o tržištu električne energije, Zakon o elektroničkim medijima, Zakon o autorskom i srodnom pravu kao i Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja

Zakonskim prijedlogom o tržištu električne energije priprema se tranzicija prema čistoj energiji i preuzima EU direktiva iz 2019. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište za električnu energiju.

.
Kućanstva će moći kupovati struju od opskrbljivača iz bilo koje druge članice EU

Jedna od glavnih novosti tog zakona je da će hrvatska kućanstva moći kupovati struju od opskrbljivača iz bilo koje druge članice EU, ali će i građani tih članica moći s HEP-om ugovarati opskrbu električnom energijom.

Računi za električnu energiju, osim podataka o potrošnji i troškovima, trebat će sadržavati i druge informacije koje će krajnjim kupcima pomoći da usporede trenutni ugovor s drugim ponudama.

 

Omogućava se promjena opskrbljivača strujom u roku od 24 sata, besplatna usporedba cijena

Propisuje se i da krajnji kupac mora imati jasne uvjete ugovora s opskrbljivačem te mu se u idućem petogodišnjem razdoblju omogućava promjena opskrbljivača unutar 24 sata. Opskrbljivači moraju pripremiti besplatan alat kojim će biti dostupna usporedba cijena usluga na tržištu kako bi krajnji kupci mogli izabrati za njih najpovoljniju opciju. Krajnjim kupcima se mora omogućiti bolja informacija i kontrola računa za električnu energiju.

Neovisni operator sustava HOPS dužan se na temelju novog zakona organizirati kao dioničko društvo, umjesto kao društvo s ograničenom odgovornošću što je do sada bio.

__________
Izvor: dalmacijadanas.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.