ENERGETIKA – Održano festivalsko izdanje Dobre energije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.05.2022. - Vrijeme čitanja: 5min

Festival je okupio europsku zajednicu stručnjaka i praktičara te zainteresirane građane s ciljem poticanja obnovljive energije u vlasništvu građana i lokalnih zajednica

Od 5. do 7. svibnja u Zagrebu na festivalu Dobra energija okupio se najveći broj stručnjaka, lokalnih inicijativa, organizacija i predstavnika gradova do sada, a kojima je zajednička strast prema građanskoj energiji – prenosi dobraenergija.zez.coop

Više od stotinu sudionica i sudionika i to iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Grčke, Francuske, Nizozemske, Belgije i Njemačke u dva dana stručnog programa dijelilo je svoja iskustva, znanja, prakse i izazove. Razgovaralo se o tome kako i zašto uspostaviti lokalne energetske zajednice te tako osigurati sudjelovanje građana u energetskom sektoru koji je demokratičan, pravedan, održiv, ne ovisi o uvozu energenata i pogonjen je lokalnim obnovljivim izvorima.

 

Primjeri dobre prakse – Nizozemska

„Iste razgovore koje vodimo sada i ovdje o temama koje vas muče imali smo i mi u Nizozemskoj prije sedam godina. Sigurno ćete uspjeti i u kraće vrijeme jer možete učiti od nas. I mi smo mislili da smo premali da uspijemo, ali pokazalo se da nismo!“ – rekao je Siward Zomer, stručnjak iz nizozemske asocijacije energetskih zadruga “Energie Samen” i jedan od dvojice pozivnih predavača koji su otvorili festival.

Siward je sudjelovao u stvaranju revolucionarnih uvjeta za građansku energiju u Nizozemskoj, što uključuje neobvezujući cilj da 50% energije bude u vlasništvu lokalnih zajednica. – “Ključno što nam svima treba je dijeljenje znanja, kapital i pravni okvir. Kod nas su jako važne lokalne upravne jedinice koje odlučuju o izdavanju dozvola. Podrška sa lokalne razine vlasti i strukturirani pristup građenju energetskih zajednica jednako su bitni kao i podrška građana”.

 

Primjeri dobre prakse – Belgija

Drugi pozivni predavač bio je Dirk Vansintjan, osnivač prve energetske zajednice u Belgiji, Ecopower, koja danas za svoje članove osigurava električnu energiju po 30% nižoj cijeni od tržišne. Dirk je i predsjednik europske federacije energetskih zadruga REScoop.eu koja je ujedno jedan od predvodnika ovog pokreta na području Europe.

„Statut REScoopa bio je osvježen prije tri godine upravo u Zagrebu na jednom od prethodnih događanja Dobre energije, s ciljem da se naglasi odmak od fosilnih goriva i nuklearne energije, pristup energiji kao osnovno ljudsko pravo, te potakne model demokratičnog, decentraliziranog upravljanja energijom kroz zadružne principe kao civilna odgovornost.“ – podsjetio je Dirk –

„Energiju moramo koristiti izrazito efikasno, solidarno, pronaći novi balans između ruralnih i urbanih područja. Svaki stanovnik Europe mora imati mogućnost sudjelovanja, a najbolji argument na strani energetskih zadruga jest da one osiguravaju da novac i stvorena vrijednost ostaje lokalno, u zajednici.“ REScoop okuplja više od 1.25 milijuna građana i 1900 zadruga obnovljive energije.

 

Poruke sudionika festivala

Program festivala uključivao je i četiri zanimljiva panela s ukupno 25 domaćih i stranih govornika koji su razgovarali o različitim izazovima i administrativnim preprekama u području razvoja energije u vlasništvu građana, posebno u svjetlu solarizacije.

Iz mnogo zanimljivog sadržaja, jedna od najvažnijih je poruka Maria Rajna, gradonačelnika Križevaca, drugim gradonačelnicima u Hrvatskoj da bi ih volio vidjeti više na ovakvim događanjima kako bi energetska tranzicija na lokalnoj razini krenula brže i lakše. Također, i poruka prof. Nevena Duića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu da bi Hrvatska jednu trećinu ukupno potrebne električne energije mogla proizvoditi na krovovima.

Uzimajući u obzir podatak koji je podijelio Dušan Gvozdič iz Zadruge sunčanih elektrana Slovenije, da je u Sloveniji već sada instaliran kapacitet od 350 MW solarnih elektrana na krovovima jednak kapacitetu koji imaju u slovenskom dijelu NE Krško, u Zelenoj energetskoj zadruzi ne sumnjamo da je u Hrvatskoj moguće i potrebno mnogo više i ambicioznije po pitanju solaziracije.

Pritom, važno je da građani i lokalne zajednice ne ostanu zapostavljeni u tom procesu, da im se osigura ravnopravnost, jednaka mogućnost pristupa tržištu i kapitalu, sudjelovanje u javnoj nabavi, za što je odgovorna lokalna i središnja vlast koja definira propise. Zato „potpisujemo“ i Siwarda Zomera, koji je na kraju svog izlaganja poticajno istaknuo:

„Želim da kada moji i vaši unuci i praunuci budu razgovarali za pedesetak ili sto godina kažu – nama je nezamislivo da nismo mi vlasnici ovih naših lokalnih sunčanih elektrana, pa to tako radimo već zadnjih pedeset godina!“

Dio programa Dobre energije bile su i filmske projekcije na solarnu energiju na zagrebačkoj tržnici Dolac te otvorena vrata zagrebačkih kućanstava, čiji su vlasnici podijelili svoja iskustva u korištenju vlastite solarne elektrane i solarne energije.

 

Dobra energija

Festival Dobra energija je godišnji događaj Zelene energetske zadruge posvećen građanskoj energiji. Procjene istraživačkog instituta CE Delft kažu da preko 12 milijuna stanovnika Europske unije proizvodi vlastitu energiju, a taj broj bi mogao narasti na 50 % stanovnika do 2050.

Građanska energija je čista energija koja dolazi iz obnovljivih izvora i koja je u vlasništvu ili suvlasništvu građana, primjerice, ugradnjom vlastite sunčane elektrane ili udruživanjem sa sugrađanima kroz inicijative građanske energije. Takva energija pomaže u razvoju lokalnih zajednica te izgradnji otpornosti na krize i promjene u sektoru energetike.

Festival se održao uz pokroviteljstvo Grada Zagreba, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Predsjednika Republike Hrvatske, a u partnerstvu s europskom federacijom energetskih zadruga REScoop.eu i inicijativom Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju Europi.

 

__________
Izvor: dobraenergija.zez.coop
Naslovna fotografija: Pixabay.