ENERGETIKA – Šest mjeseci Zgradonačelnikovog projekta ”Osunčajmo Hrvatsku”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 10.07.2022. - Vrijeme čitanja: 5min

Prošlo je nešto više od pola godine od pokretanja projekta ‘OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO’

Ekipa ZGRADOnačelnik.hr-a zahvaljuje pokroviteljima, partnerima, sponzorima, medijskim partnerima, kolegama i prijateljima što su prepoznali važnost edukacije o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu Hrvatske.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

.
”U šest mjeseci pokrenuli smo male, ali značajne promjene”

”Objavili smo 100 tekstova više nego što smo planirali u sklopu projekta, organizirali radne skupine i konferenciju, sudjelovali na raznim edukacijama i radionicama. Malim koracima grabimo naprijed, polako ali sigurno ka energetski održivijim zgradama.

Prošlo je nešto više od pola godine od pokretanja ZGRADOnačelnik.hr-ovog projekta ‘OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO’. U ovom razdoblju, vjerujemo da smo uspjeli pokrenuti mnoge (su)vlasnike višestambenih zgrada, kuća i vikendica, ali i poduzetnike vlasnike različitih nekretnina da počnu razmišljati o energetskoj obnovi i primjeni obnovljivih izvora energije.

A neki su se čak i pokrenuli, i već krenuli u realizaciju. Također pratimo što se događa s nekretninama u javnom vlasništvu.

Iako smo se obvezali na jedan tekst tjedno o ovoj tematici, zahvaljujući velikoj pomoći partnera, u rubrici ‘Osunčajmo Hrvatsku’ objavili smo čak 134 teksta, od savjeta, iskustava iz prve ili druge ruke, korisnih informacija, do javnih poziva povezanih upravo na temu energetske obnove i primjene OIE-a.

Svaki tekst je bio i objavljen na našim društvenim mrežama ( i , FB grupa), a čitatelji su ih i sami dijelili dalje. Mediji partneri projekta, kao i brojni drugi mediji, također su često prenosili sadržaj uz navođenje izvora i hvala im na tome.

Također smo realizirali nekolicinu predavanja / edukacija uz pomoć partnera projekta:
.

Osim navedenog, u sklopu emisije ZGRADOnačelnik, koju radimo s dragim nam medijskim partnerom prvim poslovnim internet i podcast radiom PoslovniFM, obradili smo i tri emisije na temu ‘Osunčajmo Hrvatsku’, a u kojoj su sudjelovali:
.

  • Alenka Košiša Čičin-Šain, vršiteljica dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
  • Ivo Čović, direktor tvrtke KONČAR – obnovljivi izvori
  • Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

Više o svim do sada snimljenim emisijama možete pročitati na našim stranicama kao i na stranicama PoslovniFM.

.
Radne skupine i Povelja o dekarbonizaciji

Također, do sada održali smo nekoliko radnih skupina partnera projekta na kojima smo raspravljali o gorućim problemima energetske obnove i sunčanih elektrana na nekretninama Hrvatske

Svakako i dalje namjeravamo održavati ovakve radne skupine.

Zahvaljujući Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ZGRADOnačelnik.hr se pridružio maloj ali snažnoj skupini partnera i potpisnika Povelje o dekarbonizaciji, na što smo jako ponosni.

Nastavno na sve spomenuto, postigli smo otvaranje niza rasprava, da se građani (ali i drugi dionici) zainteresiraj i krenu u smjeru energetske učinkovitosti, da nam postavljaju brojna dodatna pitanja za čije odgovore smo se ponekad znali poprilično pomučiti zbog nedorečenosti nekih zakona i pravilnika. Na neka pitanja još uvijek tražimo odgovore.

I dalje su prisutni problemi oko nerazumijevanja prava i obveza, koristi od ulaganja u nekretninu općenito i nedostatka financija te smo još uvijek daleko od toga da postanemo klimatski neutralna zemlja s predivnim i održivim nekretninama i gradovima, ali svaki mali korak naprijed u tome je već pozitivna promjena.

 

Svakako se ZGRADOnačelnik.hr nastavlja zalagati za energetsku obnovu i primjenu obnovljivih izvora energije na svim vrstama zgrada (višestambenim, poslovnim, javnim) kao i kuća i vikendica u Hrvatskoj te kroz projekt ‘OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – zajedno!’ raditi na stalnom promicanju i educiranju svih dionika o važnosti ove teme.

Ipak, zgrade su, uz promet, najodgovornije za emisije stakleničkih plinova te su odgovorne za oko 40 posto potrošnje energije u EU (a govori se i o još većem postotku u Hrvatskoj).

Naravno, i dalje ćemo se baviti problematikom prava i obveza (su)vlasnika višestambenih zgrada i kuća u Hrvatskoj te uz pomoć različitih institucija i partnera nuditi rješenja, olakšavati komunikaciju i snalaženje u brojnim zakonima, pravilnicima i različitim propisima s ciljem da jednog dana svi živimo u ljepšim i održivijim nekretninama i gradovima.

Posebno hvala svima vama koji su prenosili i dijelili sadržaj te svima koji nas redovito obavještavaju o novim događanjima, promjenama, zanimljivostima na ovu temu i pridonose redovitom stvaranju korisnog sadržaja.

Ekipa ZGRADOnačelnik.hr-a

___________
Autor: ZGRADOnačelnik.hr
Naslovna fotografija: Pixabay