ENERGETIKA – Splitski projekt „SuSTainable” – proizvodnja solarne energije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.05.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Svečano uručeni ugovori za projekte financirane iz programa „Energija i klimatske promjene“, splitski projekt ‘Sustainable’ među odabranima

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Zagrebu svečano uručeni Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za odabrane projekte koji će se financirati u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. – prenosi dalmacijanews.hr

Među njima je i splitski projekt „SuSTainable – Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ čija je ukupna vrijednost 4.990.556,27 kn. Dok su bespovratna sredstva 4.141.129,76 kn.

 

PROJEKT “SuSTainable”

U ime Grada Splita ugovor je na svečanosti uručen povjerenici Vlade Republike Hrvatske Mirni Veži. Izrazivši zadovoljstvo, povjerenica Veža posebno je istaknula zasluge tima Razvojne agencije Split – RaST te Službe za međunarodne i EU fondove i Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima Grada Splita, koji su stručno i predano, u sinergiji radili na uspješnoj pripremi i prijavi ovog vrijednog i značajnog projekta:

– Grad Split je potpisom ovog ugovora dokazao da je grad ne samo mogućnosti nego i ciljnih realizacija, što je prepoznato i u ovom slučaju. Sretni smo i zahvalni na prilici i podršci vrijednim projektima poput ovoga koji će u realizaciji dočekati novu gradsku upravu, kazala je povjerenica Veža.

Podsjetimo kako će se provedbom projekta „SuSTainable“ instalirati integrirane foto-naponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita. Time će se povećati proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora za 795 MWh godišnje. Ujedno će se smanjiti ispust CO2 za 186 tona godišnje, dok će objekti ostvarivati značajne uštede u potrošnji električne energije.

 

PLANIRANE LOKACIJE SOLARNIH ELEKTRANA

Objekti na kojima je planirana instalacija integriranih foto-naponskih elektrana su: osnovne škole Brda, Gripe-Lokve, Kamen-Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive-Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan-Pazdigrad i Žrnovnica, dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaška dvorana KK Split.

 

__________
Izvor: dalmacijanews.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.