ENERGETIKA – Što donosi Energetska akademija na Korčuli?

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.10.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Energetska akademija zamišljena je kao višednevna edukacija lokalnih dionika upoznavajući ih sa zakonodavnim okvirima i planom oporavka koji će omogućiti otključavanje lokalnih investicija i projekata

“Od svakog se otoka na lokalnoj razini očekuje preuzimanje aktivne uloge u projektima energetske tranzicije na svojim otocima, a za to će ih dodatno motivirati i angažirati provedba Energetske akademije”, kazao je za jutarnji.hr nedavno hrvatski eurozastupnik Tonino Picula, odgovarajući na upit o energetskoj tranziciji na hrvatskim otocima koja je pokrenuta osnivanjem Tajništva za otoke 2018. godine.

.
Prvo radno tijelo u povijesti EU koje je isključivo na raspolaganju otočanima

Bilo je to prvo radno tijelo u povijesti EU koje je isključivo na raspolaganju otočanima, ali istovremeno i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima. Podnošenjem amandmana u sklopu projekta ‘Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta’ Picula je osigurao 2 milijuna eura za rad Tajništva za otoke u prvoj fazi rada, a novi Piculin amandman na proračunu za 2020. godinu, osigurao je dodatna dva milijuna eura za drugu fazu i tehničku pomoć otocima oko prijava na europske projekte za prelazak na obnovljive izvore energije.

Regionalni partner u Hrvatskoj EU Tajništva za otoke je Pokret otoka, međuotočna inicijativa koja se zalaže za rješavanje problema otočana, njihovo osnaživanje i održivi razvoj otočnih zajednica. Predsjednicu ove udruge Maju Jurišić kako će raditi Energetska akademija i što ona donosi otočanima.

.
Maja Jurišić o energetskoj akademiji

“Energetska akademija zamišljena je kao višednevna edukacija lokalnih dionika koja će se odviti u dva dijela. Prvi dio najavljen je za 21. i 22. listopada u Korčuli gdje će se okupiti otočni dionici s Korčule, ali i drugih otoka. Svjesni važnosti uključivanja svih razina upravljanja i odlučivanja na akademiji će nam se pridružiti i predstavnici nacionalnih tijela i organizacija te predstavnica Tajništva za otoke iz Bruxellesa”, odgovara Maja Jurišić.

Dodaje kako se prije svega fokusiraju na to da lokalne dionike upoznaju sa zakonodavnim okvirima i planom oporavka koji će omogućiti otključavanje lokalnih investicija i projekata u području obnovljivih izvora energije (OIE).

“Predstavit ćemo projekte koji se provode na Cresko lošinjskom arhipelagu i Korčuli, prezentirati pregled financijskih alata za provedbu projekata te poslušati primjere dobre prakse iz različitih područja koji su prepoznali važnost integracije korištenja obnovljivih izvora energije u druge sektore poput ruralnog razvoja, turizma i gospodarenja otpadom”, pojašnjava predsjednica Pokreta otoka.

.
Prijavite se!

“Ukoliko nam se želite pridružiti na Korčuli možete se prijaviti na POVEZNICI” – poručuje Jurišić i dodaje kako Pokret Otoka upravo završava proces anketiranja lokalnog stanovništva otoka Korčule o energetskim potencijalima.

“Primjećujemo osjetan rast zainteresiranosti dionika za ovu temu te vjerujemo da će se pozivu na energetsku akademiju odazvati svi koji zelenu tranziciju vide kao priliku za postizanje održivosti u svakom smislu.”

.

__________
Izvor: jutarnji.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.