Energetska etika za održivu budućnost

Objavio: Martin Tuđen - 06.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Autorica Areti Ntaradimou smatra kako je potraga za održivim i moralno odgovornim energetskim rješenjima dubok etički izazov.

Autorica i direktorica sadržaja u Enlit Media, Areti Ntaradimou, u svojem novom blogu donosi europski kontekst moralnog djelovanja u današnjem ubrzanom i klimatski ugroženom svijetu.

Fosilna goriva su neodrživa

Ona smatra kako odluke koje donosimo danas, ne oblikuju samo današnjicu, već i odlučuju o kvaliteti života budućih naraštaja. U širem smislu, ona problematizira složeni svijet energetske etike, održivosti, društvene pravde, međugeneracijske pravičnosti i svjetske odgovornosti.

Autorica se osvrće na to da je etički imperativ zapravo ukorijenjen u prepoznavanju fosilnih goriva kao neodrživih. To postaje još bitnije kroz prizmu razvijenih Europskih zemalja koje su zaslužne za veliki udio emisija stakleničkih plinova kroz povijest. Ipak, na “prvim linijama” klimatskih problema, nalaze se upravo zemlje u razvoju koje to nisu toliko činile.

Potrebno je djelovati

Ntaradimou pozdravlja europske politike poput Europskog zelenog plana, Direktive obnovljive energije i Sustav trgovanja emisijama. Unatoč tome, kaže kako nije sve u donošenju politika. Potrebno je (čak i individualno) djelovanje.

Održivost okoliša, socijalna pravda, međugeneracijska pravičnost i etička tehnološka inovacija ključni su čimbenici koji utječu na dobrobit našeg planeta i svih njegovih stanovnika (ljudi, neljudskih životinja i biljaka). Ispitivanjem ovih etičkih pitanja možemo donositi informiranije i odgovornije energetske izbore koji promiču pravednu, održivu i ravnopravnu budućnost za sve”, piše Ntaradimou.

Put prema naprijed

Autorica smatra kako bi Europska unija trebala ostati vjerna svojim vrijednostima koje promiče:

“Kako bismo osigurali održivu i moralno odgovornu budućnost, sve što kao Europljani moramo učiniti jest jednostavno ostati vjerni svojim vrijednostima, čak i ako one uzrokuju mali pad naše konkurentnosti”, naglašava Ntaradimou.

Unatoč velikom napretku, izazovi i dalje ostaju. Autorica smatra kako filozofi uz vrijednosti vodstva, pravednosti i razboritosti mogu razjasniti etičke izazove energetske budućnosti.

___________________________________________

Izvor: sustainable-energy-week.ec.europa.eu

Naslovna fotografija: Image by Mario from Pixabay