Započelo provođenje projekta ETO – Energetska Tranzicija Otoka

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 05.01.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

U Novoj godini započeli smo s provedbom projekta kojim će se uspostaviti informativno – edukativni web portal kao jedinstvena platforma koja će omogućiti brz pristup svim informacijama potrebnim za pokretanje i sudjelovanje u energetskoj tranziciji na hrvatskim otocima.

 

U fokusu projekta je energetska učinkovitost, obnovljivi izvori energije te važnost sudjelovanja otočana u samom procesu energetske tranzicije.

 

Osim navedenog, neki od ciljevi projekta su i:

  • centralizirati informacije potrebne za pokretanje i sudjelovanje u energetskoj tranziciji na hrvatskim otocima,
  • pratiti provedbu energetske tranzicije na otocima te podijeliti primjere dobre prakse kako bi se ubrzao cjelokupni proces i postigli zacrtani ciljevi unutar Nacionalnog plana za prilagodbu klimatskim promjenama
  • educirati o načinu provedbe i financiranja projekata koji uključuju korištenje obnovljivih izvora energije
  • podignuti opću svijest šire javnosti o zelenoj tranziciji te nužnosti brige za potrošnju energije, vode i zaštitu okoliša te važnost umrežavanja svih dionika
  • potaknuti održivi gospodarski razvoj otoka te kreiranje novih zelenih radnih mjesta

 

Važnost projekta za energetsku tranziciju hrvatskih otoka

Nedavna događanja i problemi u svijetu na tržištu energije, potaknuti ekonomskom krizom zbog zdravstvene epidemije i ratnim stanjem na rusko-ukrajinskom području, doveli su do ubrzanja procesa u kojem su zemlje primorane u što kraćem roku pristupiti energetskoj tranziciji i razvoju obnovljivih izvora energije.

Dodatno je specifična situacija na otocima, koji zbog udaljenosti od izvora energije koji se nalaze na kopnu, često ostaju bez energije zbog kvarova na vodovima, iako obiluju solarnim potencijalima, a samim tim imaju i odlične preduvjete za postizanje samoodrživosti energetskog sustava.

Aktivnostima projekta izravno se doprinosi rješavanju detektiranih izazova i potreba na područjima razvoja održive energetike i mobilnosti te održivog i uključivog gospodarskog razvoja.

Ovaj je projekt svojevrsni nastavak projekta „Otoci predvodnici čiste energije“ te su oba projekta financirana od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

 

 

 

__________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Naslovna fotografija: unsplash.com