UŠTEDI ENERGIJU
December 17, 2019

Energetska tranzicija otoka EU - katalog primjera dobre prakse

16. prosinca je Tajništvo za čistu energiju Eu otoka izdalo katalog primjera dobre prakse diljem Europske unije kako bi pokazale da je tranzicija ostvariva te da se može međusobno razmjenjivati iskustva.

Otoci diljem EU vode energetsku tranziciju više od 20 godina i danas nude impresivan niz nadahnjujućih projekata za druge otoke kao i za kopnene zajednice. Dok su neki otoci uspjeli razviti svoje znanje desetljećima, neki otoci tek započinju svoj proces. Kako bi ovim otocima pomogli na njihovom putovanju, Tajništvo za čistu energiju EU otoka odabralo je brojne inspirativne primjere za učenje.

Unatoč zajedničkim značajkama, otoci EU uvelike variraju kada su u pitanju elektroenergetske mreže, geografske specifičnosti, lokalno stanovništvo, turizam i drugi aspekti, koji svi utječu na stabilnost energetske mreže i predstavljaju izazove energetskom planiranju.

Novi paket čiste energije stavlja građane u samo središte energetske tranzicije, što je posebno važno za otočke zajednice. Omogućuje im da uzmu sudbinu u svoje ruke, te rade sa svim relevantnim dionicima na ubrzanju procesa tranzicije te je oblikuju prema svojim nahođenjima.

.

Nadamo se da će vam primjeri u ovom dokumentu pružiti inspiraciju za tranziciju čiste energije u vašoj otočkoj zajednici!

___________

Autor: Ana Marija Jakas

Slika: Ameland Energy Cooperation

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram