Energetska učinkovitost u Hrvatskoj: 8 ključnih točaka

Objavio: Đurđa Baljak - 06.07.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

HUPFAS i partneri projekta “Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo zajedno” poslali su dopis državnim čelnicima nudeći pomoć u provedbi Direktive o energetskim svojstvima zgrada.

Photo by Federico Beccari on Unsplash

Europska direktiva o energetskim svojstvima zgrada (EPBD)

Implementacija Europske direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) u hrvatsko zakonodavstvo trajat će do svibnja 2026. godine i ključna je za donošenje ispravnih nacionalnih politika.

U tom kontekstu, HUPFAS i partneri projekta “Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo zajedno” poslali su dopis čelnicima Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstva gospodarstva, nudeći pomoć u provedbi Direktive.

U dopisu se sektor zgradarstva apostrofira kao ključan za postizanje nacionalnih ciljeva klimatske politike te dekarbonizaciju hrvatskog gospodarstva. Također, eliminaciju energetskog siromaštva. 

Napisano je kako je povod dopisa implementacija Europske direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD), čiji će prijenos u hrvatsko zakonodavstvo trajati do svibnja 2026. To se razdoblje naglašava kao ključno za ispravne politike na nacionalnoj razini te im se potpisnici dopisa stavljaju na raspolaganje. Ističu kako će naredno razdoblje biti jako važno kako bi brojni građani, koji žive u energetski rasipnim zgradama s ogromnim računima bili zaštićeni od energetskog siromaštva. 

Dodaju da ako se Direktiva provede uspješno, da će to biti snažan poticaj za rast hrvatskog gospodarstva. Isto tako će njima kao industriji to biti poticaj da u sljedećih 10 godina ulažu u vlastite pogone i zaposlenike.

Osam ključnih točaka za uspješnu provedbu

Ističi osam ključnih točaka koje su potrebne za dobru provedbu Direktive:

  1. Potaknuti suradnju između Vlade, industrije i akademske zajednice kao ključ za stvaranje ambicioznog Nacionalnog plana obnove zgrada (NPOZ)
  2. Mobilizirati sva dostupna financijska sredstva i izvore
  3. Bez odgoda implementirati Standarde minimalne energetske učinkovitosti (MEPS) kao ključne pokretače za povećanje stope i dubine obnove
  4. Promicati dubinsku obnovu i načelo „energetska učinkovitost na prvom mjestu“
  5. Dati prednost holističkom pristupu kako bi se osigurali dobrobiti za zdravlje i udobnost
  6. Formalno i cjeloživotno obrazovanje: promicati ulaganje u programe kontinuirane obuke kvalificirane radne snage za energetsku obnovu
  7. Povećati pokrivenost one-stop-shopova (OSS) 
  8. Provesti opsežne kampanje podizanja javne svijesti kako bi se javnost educirala o prednostima energetske učinkovitosti i obnove zgrade

Dopis u cijelosti možete pročitati ovdje.

Izvor: zgradonacelnik.hr

Naslovna fotografija: by Federico Beccari on Unsplash