Enpulse – platforma i uređaj za uštedu energije iz hrvatskog startup-a Green Energy Pal

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.05.2023. - Vrijeme čitanja: 5min

Istraživači s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Ivan Sudić, Ivan Pavić, Alen Hrga i Domagoj Badanjak osmislili su Enpulse, platformu i uređaj koji prati potrošnju struje u stvarnom vremenu namijenjen za kućanstva te mala i srednja poduzeća.

 

Njime možete analizirati svoju energetsku povijest, a korisničko sučelje daje predviđanja buduće potrošnje i troškova te savjete i trikove kako povećati učinkovitost.

“Težimo na što jednostavniji način korisniku prikazati sve ključne podatke na temelju kojih može sam zaključiti što mu je činiti kako bi smanjio svoj trošak struje ili CO2 otisak”.

 

Startup Green Enery Pal

Kako su uopće krenuli u tu inovaciju? Sva četvorica su imali istog poslodavca – FER-ov Zavod za visoki napon i energetiku, gdje su bili doktorandi. Osim što su se viđali svaki dan na hodnicima, često su sudjelovali na istim projektima, kako akademskim, tako i komercijalnim.

Zato su se odlučili prijaviti se na FER-ov inkubator SPOCK u sklopu čega je prošle godine nastao njihov startup Green Energy Pal. U roku od godinu dana, digli su svoj posao na noge  i sjajno se plasirali na prestižnim natjecanjima poput Digi Awarda, BASF Innovation Huba i Invento summita.

 

FER GREEN ENERGY – Ivan Sudić, Alen Hrga i Domagoj Badanjak

 

Platforma kreirana prema potrebama korisnika

Interes za njihov proizvod iz dana u dan raste. Imaju sve više upita, kako od medija, tako i od potencijalnih investitora i klijenata.

“Tek smo u početnoj fazi komercijalizacije. Fokus nam je na razvoju sljedeće verzije proizvoda, ali imamo konstantan rast korisnika te nam je najbitnije da već u ovoj fazi privatne i pravne osobe prepoznaju potencijal naše platforme”.

 

Vrlo lako korištenje uređaja

Njihov uređaj se lako instalira u razvodnu kutiju. Prvo treba u razvodnu kutiju ugraditi strujne i naponske senzore koji se spajaju na Enpulse pametnu mjernu kutiju. Ako su u pitanju trofazne instalacije, potrebna su tri strujna i tri naponska senzora.

Nakon što se jednom instalira, Enpulse kontinuirano čita mjerne podatke i šalje ih u korisničko sučelje platforme koja je intuitivna i individualizirana te napravljena prema potrebama klijenata.

 

Enpulse daje savjete kako uštedjeti novac, ali i sačuvati okoliš

Primjerice, imamo dva kućanstva koja troše jednaku količinu struje mjesečno, no jedan ima plavi model tarife, a drugi bijeli. U plavome su energije visoke i niske tarife zbrojene zajedno, a u bijelome se visoka i niska tarifa zorno razlikuju.

Na kraju mjeseca nemaju iste račune jer se kućanstva razlikuju u omjeru iskorištenosti energije u visokoj i niskoj tarifi te odabiru tarifnog modela.

Tu uskače Enpulse koji vam daje savjete kako odabrati dobru tarifu za vaše potrebe i uštedjeti novac, ali i sačuvati okoliš. Savjetuju i pritom kojeg opskrbljivača odabrati.

Među opskrbljivačima nalazi se i HEP Opskrba, koja na hrvatskom tržištu djeluje i kao otkupljivač proizvodnje iz sunčanih elektrana, otkupljujući višak proizvedene električne energije od više od 900 pravnih osoba s kojima ima sklopljen ugovor o opskrbi i otkupu.

 

Trenutačno rade na novoj verzija proizvoda

I oni sami imaju instaliran Enpulse kod kuće.

“Osim što nam je to bio dobar način da testiramo potencijalne bugove, ujedno smo mnogo naučili o našoj potrošnji i shvatili kako smo i mi imali neke bespotrebno stalno uključene uređaje, a koji predstavljaju bunar za naše novčanike”.

Žele da Enpulse ima dodatne značajke pa će uskoro korisnicima, na temelju podataka o potrošnji, nuditi optimalni investicijski plan u zelene tehnologije poput solarne elektrane i baterijskih spremnika.

“Nudimo svoj uređaj, ali poanta naše platforme je da se može spojiti i na druge. Zato je jedna od glavnih značajki na kojoj trenutno radimo prepoznavanje uređaja. Cilj je da se s jednim mjernim uređajem instaliranim u glavnom razvodnom ormariću prepoznaju sva trošila u objektu”.

Tako bi korisnik točno znao radi li mu ventilacija, hladnjak ili neki drugi uređaj. Pritom bi se povećala sigurnost objekta ukazivanjem na potencijalne greške u radu uređaja.

 

Enpare – servis za provjeru najpovoljniji uvjeta za poduzetnike

Osim Enpulsa, imaju i besplatnu uslugu Enpare.

To je online servis putem kojeg građani i mali poduzetnici mogu provjeriti koji im opskrbljivač nudi najpovoljnije uvjete s obzirom na njihov profil potrošnje. Na ovim projektima trenutačno rade sami, no kroz koji mjesec planiraju zaposliti još ljudi.

 

Izazovi – pronalazak stručnog kadra, prodajne i marketinške vještine

“Najveći izazov nam je pronaći kvalitetan i stručan kadar za razvoj algoritama umjetne inteligencije i IT infrastrukture te osiguravanje investicije kako bismo zaposlenicima dali adekvatne plaće u trenucima dok se tek probijamo na tržište i prihodi su još dosta nesigurni”.

Budući da su sva četvorica suosnivača tehničke struke, izazov im predstavljaju i obveze u kojima nisu još toliko vični. To se posebno odnosi na prodaju i financije te marketing.

Imaju jasnu viziju koju žele ostvariti, a to je da svijetu predstave Enpulse kao nešto što će ljudima uvelike olakšati život i postati neizostavni dio kućanstva.

“Želimo privući strateške partnere i dokazati se u Hrvatskoj, potom se proširiti svuda po Europi, a onda i na druge kontinente – uz prilagodbe tehničkim karakteristikama različitih elektroenergetskih sustava”, kažu nam dečki.

 

 

______________________

Autor: telegram.hr

Fotografija: telegram.hr – Saša Ćetković