EU: Do 2029. godine sve nove zgrade trebaju imati krovne panele

Objavio: Đurđa Baljak - 21.05.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Direktiva o energetskim svojstvima zgrada predložena 2021. godine, revidriran je i usvojena početkom svibnja ove godine. Direktiva nalaže renovacije starih zgrada i mjere kojih će se morati pridržavati sve nove zgrade.

Direktiva o energetskim svojstvima zgrada

Europska komisija je objavila podatke prema kojima su EU članice odgovorne za 40 % ukupne potrošnje energije, dok proizvode 36 % stakleničkih plinova. Kako bi se smanjila potrošnja energije EU je 2021. predložila Direktivu o energetskim svojstvima zgrada, koja je revidirana i usvojena početkom svibnja. Cilj je renovacija starih zgrada i mjere kojih će se morati pridržavati sve nove zgrade. Kako bi zemlje članice postale energetski neovisne, u okviru zelene tranzicije nove zgrade bit će dužne postaviti krovne solarne panele. Do 2029. godine taj solarni standard vrijedit će za sve zgrade rezidencijalne i javne namjene.

Odredbe Direktive, podsjećamo, do 2023. planiraju značajno smanjenje stakleničkih plinova i općenito potrošnju energije u sektoru zgrada na prostoru EU. Direktiva je usvojena 12. travnja, a u međuvremenu je stupila na snagu.

Renovacija i solarni paneli

Direktiva predlaže bržu renovaciju zgrada, napuštanje fosilnih goriva te ostale mjere koje će državama članicama omogućiti energetsku neovisnost. Vrlo važan korak koji vrijedi izdvojiti poticanje je instalacije do 600 gigavata solarnih panela na krovove zgrada do 2030. godine.

Države članice mjere će poduzimati poduzimati po vlastitom nahođenju. No, očekuje se da će to do 2030. rezultirati smanjenjem potrošnje energije za 16 %, a 20 do 22 % do 2035. godine. Sukladno ciljevima, traži se renovacija do 16 % energetski najmanje učinkovitih zgrada do 2030., a do 2033. 26 %. Nadalje, u sklopu REPower EU plana, radi povećanja energetske neovisnosti, potiče se postupno potpuno napuštanje fosilnih goriva.

Obavezna instalacija krovnih solara

Budući da će do 2030. godine sve nove stambene zgrade morati postići nultu emisiju fosilnih goriva, računat će se na alternativne izvore energije. EU možda najviše nade polaže upravo u solarnu energiju. Kao dio REPower plana, solarna energija je predložena kao potencijalno novi mainstream u proizvodnji energije, koji će omogućiti potpuno udaljavanje od ruskih fosilnih goriva.

S ciljem povećanja održivosti, do 2025. kapacitet solara namjerava se povećati na 320 gigavata, dok se do 2030. planira postaviti do 600 gigavata. U tu svrhu, instalacija krovnih panela postat će obavezna za sve nove javne, a vremenom i stambene zgrade.

Do 2027. godine, zgrade javne namjene koje imaju iskoristivu krovnu površinu veću od 250 kvadrata bit će dužne instalirati krovne panele. Istom pravilu do 2029. podliježu i sve nove rezidencijalne zgrade. A u svrhu ubrzanja zelene tranzicije, Komisija će podržati maksimalno pojednostavljivanje postupka prijave.

Kriza stanovanja

Države članice EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sve su više suočene s problemom krize stanovanja. Ovaj “društveni problem 21. stoljeća” neki stručnjaci povezuju s “jačanjem” desnice u određenim europskim zemljama. Više o tome pročitajte ovdje.

Izvor: baustela.hr

Naslovna fotografija: by Christian Lue on Unsplash