EU: Dovršena reforma tržišta električne energije

Objavio: Đurđa Baljak - 24.05.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Vijeće EU-a konačno je potvrdilo reformu tržišta električne energije. Cilj joj je osigurati stabilnije cijene, manje ovisne o cijeni fosilnih goriva. Također predviđa bolju zaštitu potrošača u budućim krizama.

– Današnji dan označava prekretnicu za EU prema zelenijoj budućnosti bez ugljika. Usvajanjem reforme tržišta električne energije osnažujemo potrošače i osiguravamo sigurnost opskrbe. Reforma utire put stabilnijem, predvidljivijem i održivijem tržištu energije, izjavila je belgijska ministrica energetike Tinne Van der Straeten.

Reforma se sastoji od jedne uredbe i jedne direktive. One će potrošačima osigurati pravo na ugovore s fiksnom ili fleksibilnom cijenom te veći pristup informacijama o drugim mogućnostima. Države članice će moći zabraniti opskrbljivačima obustavu isporuke električne energije ugroženim kupcima.

Najskuplji energent

Cijene električne energije odletjele su u nebo nakon ruskog napada na Ukrajinu. Europska unija se nepripremljeno morala odreći ruskih fosilnih goriva. Prema dosadašnjim pravilima, cijene električne energije temeljile su se na cijeni fosilnih goriva koja se upotrebljavaju u proizvodnji struje. To znači da cijenu električne energije određuje najskuplji energent koji se koristi za njezinu proizvodnju. Plin je bio taj energent i višestruko je poskupio nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Nova pravila za stabilnije cijene električne energije i poticanje obnovljivih izvora

Prema novim pravilima, građanima će biti dostupniji ugovori s obveznim trajanjem i fiksnim cijenama. Također će imati fleksibilnost pri odabiru dinamičnog određivanja cijena, uz mogućnost višestrukih ili kombiniranih ugovora. Proizvođači električne energije imat će stabilnije prihode. Reforma bi trebala potaknuti ulaganja u obnovljive izvore energije zahvaljujući dvosmjernim ugovorima za kompenzaciju razlike.

Ti ugovori funkcioniraju na sljedeći način: proizvođači prodaju električnu energiju po unaprijed dogovorenoj cijeni. Ako je ta cijena viša od tržišne, proizvođači taj višak prihoda preko državnog tijela raspodjeljuju krajnjim kupcima. Ako je cijena niža od tržišne, država će im nadoknaditi razliku u cijeni. Tako bi proizvođači bili sigurni da će ostvariti minimalan povrat na takva ulaganja.

Ulaganja za različite izvore električne energije

Dvosmjerni ugovori za kompenzaciju razlike moći će se primjenjivati na ulaganja u nove objekte za proizvodnju električne energije. To uključuje energiju vjetra, solarnu energiju, geotermalnu energiju, hidroenergiju bez akumulacija i nuklearnu energiju.

Otpornost na energetske krize

EU bi s novim pravilima trebao biti otporniji na buduće krize. U slučaju vrlo visokih cijena energije i pod određenim uvjetima, Vijeće EU moći će na prijedlog Komisije proglasiti energetsku krizu u pojedinom području ili u cijeloj Uniji. Proglašenjem takve krize, države članice će moći privremeno određivati cijene električne energije za male i srednje tvrtke te energetski intenzivne industrije.

Prenošenje direktive u nacionalne zakone članica

Danas usvojena uredba stupa na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU. Zemlje članice imat će pola godine da prenesu direktivu u nacionalna zakonodavstva. Komisija je predložila reformu tržišta električne energije 14. ožujka 2023. godine. Dvije zakonodavne institucije, Vijeće i Europski parlament, postigle su dogovor o reformi 13. prosinca prošle godine. Europski parlament je reformu izglasao 11. travnja ove godine.

Izvor: hrt.hr

Naslovna fotografija: by Christian Lue on Unsplash