EU: Hrvatskoj 52 milijuna eura za energetske projekte

Objavio: Martin Tuđen - 09.07.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Europska unija je iz Modernizacijskog fonda isplatila gotovo tri milijarde eura za potporu 39 energetskih projekata u deset država članica.

Europska komisija je u ponedjeljak objavila kako je isplatila gotovo tri milijarde eura za potporu 39 energetskih projekata u deset država članica, uključujući Hrvatsku. Ova najnovija tranša iznosi 2,967 milijardi eura, od čega je Hrvatskoj dodijeljeno 52 milijuna eura. Ovo je dosad najveća isplata iz Modernizacijskog fonda. Od siječnja 2021. iz fonda je ukupno isplaćeno 12,65 milijardi eura, a Hrvatska je do sada primila ukupno 209,96 milijuna eura.

Klimatska neutralnost kao cilj

Modernizacijski fond je financijski instrument uspostavljen Direktivom o trgovanju emisijama stakleničkih plinova. Aktivan je u razdoblju od 2021. do 2030., a cilj mu je postizanje klimatske neutralnosti. Fond omogućuje državama članicama s nižim prihodima da ubrzaju energetsku tranziciju korištenjem bespovratnih sredstava za modernizaciju energetskog sektora i drugih energetskih sustava.

Korisnici Fonda uključuju Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku. Hrvatska dobiva 3,14 posto od ukupno prikupljenih sredstava. Od siječnja ove godine, pravo na korištenje sredstava Fonda prošireno je na Grčku, Portugal i Sloveniju.

Ulaganje u energiju iz obnovljivih izvora

Sredstva iz Modernizacijskog fonda podržavaju ulaganja u proizvodnju i korištenje energije iz obnovljivih izvora, poboljšanje energetske učinkovitosti, skladištenje energije, modernizaciju energetskih mreža, te pravednu tranziciju u regijama koje ovise o ugljiku. Fond dopunjuje druge EU instrumente kao što su kohezijska sredstva i Fond za pravednu tranziciju.

U Hrvatskoj, sredstva iz Fonda se koriste za razvoj fotonaponskih sustava i kapaciteta za pohranu energije za javne usluge u vodoopskrbi. Također, financiraju se projekti poboljšanja energetske učinkovitosti i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u proizvodnim pogonima Dilj, te ulaganja u visokoučinkovitu kogeneraciju u prerađivačkoj industriji.

Rok za države članice za podnošenje prijedloga koji nisu prioritet za potencijalnu potporu je 13. kolovoza 2024. Za prijedloge koji su prioritetni, rok je 10. rujna 2024.

_____________________________

Izvor: lidermedia.hr

Naslovna fotografija: Image by Marie Sjödin from Pixabay