EU PARLAMENT – Izglasan oslabljen Zakon o obnovi prirode

Objavio: Pokret Otoka - 13.07.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

EPP nije uspio poremetiti Zeleni dogovor EU-a, ali Europski parlament je usvojio oslabljeni Zakon o obnovi prirode

Zastupnici u Europskom parlamentu izglasali su Zakon o obnovi prirode. Taj je cilj postignut unatoč kampanji dezinformacija koju su proveli konzervativni i desničarski političari te lobiji za poljoprivredu i ribarstvo s ciljem povlačenja tog zakona. Zastupnici su usvojili slabiji tekst od izvornog prijedloga Komisije. To je u suprotnosti s hitnošću klimatske krize i gubitka bioraznolikosti.

Zakon o obnovi prirode je jedan od ključnih dijelova Zelenog plana Europske unije.

Zakon obvezuje na povećanje postotka zaštićenih prirodnih staništa i vrsta

Zakon o obnovi prirode obvezuje države članice EU-a na povećanje postotka zaštićenih prirodnih staništa i vrsta – najmanje 20% staništa do 2030. godine. Nalaže i veća ulaganja u zaštitu i obnovu prirode.

Očuvanje bioraznolikosti i prirode jedan je od ključnih faktora borbe protiv klimatskih promjena. Donošenje ovog akta je jasan znak da Europa ostaje dosljedna zelenoj politici u okviru Europskog zelenog plana i svjetskih ciljeva o zaštiti bioraznolikosti.

 „Zastupnici u Europskom parlamentu danas su napravili dobro za očuvanje prirode! Zahvalni smo svim pojedincima koji su dali svoju podršku kroz milijune poruka poslanih parlamentarcima tijekom posljednjih mjeseci. Sigurni smo da je ta golema potpora javnosti, znanstvene zajednice i naprednih kompanija, potaknula brojne parlamentarce da danas daju svoj glas“.

„Ipak, današnja pobjeda izborena je uz skupu cijenu jer je stav Parlamenta daleko od onoga što znanost kaže da je potrebno za rješavanje problema gubitka prirode i klimatskih promjena. Sada pozivamo sve institucije EU-a da konstruktivno iskoriste pregovore i osiguraju konačni zakon koji je prikladan za rješavanje hitne globalne krize s kojom se planet suočava“.

Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije

Glasanje je uslijedilo nakon snažne mobilizacije javnosti za obranu zakona i integriteta Zelenog plana EU-a i pobijanja lažnih vijesti.

Skupljeno je više od milijun potpisa i poruka građana. Pozvano je 6000 znanstvenika, više od 100 tvrtki i organizacija civilnog društva iz cijelog svijeta za potporu Zakonu o obnovi prirode.

Izvor: WWF ADRIA

Fotografija: WWF ADRIA