EU PARLAMENT – Usvojena nova pravila za povećanje uštede energije

Objavio: Pokret Otoka - 13.07.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Zastupnici su odobrili planove, koji su već dogovoreni s Vijećem, kojima se postavljaju novi ciljevi uštede energije za 2030. godinu, kao dio europskog zelenog plana.

Zakonom će se utvrditi ciljevi uštede energije u potrošnji primarne i krajnje energije u EU.

Države članice morat će do 2030. zajednički osigurati smanjenje potrošnje energije od najmanje 11,7 % na razini EU-a (u usporedbi s predviđanjima referentnog scenarija iz 2020.). To će nadgledati snažan mehanizam praćenja i provedbe kako bi se osiguralo da države članice ostvare svoje nacionalne doprinose tom obvezujućem cilju EU-a.

Do 2030. države članice moraju uštedjeti u prosjeku 1,5 % godišnje. Godišnja ušteda energije započet će s 1,3 % u razdoblju do kraja 2025. i postupno će dosegnuti 1,9 % u posljednjem razdoblju do kraja 2030.

Ciljevi uštede trebali bi se ostvariti lokalnim, regionalnim i nacionalnim mjerama u različitim sektorima, npr. u javnoj upravi, zgradama, poduzećima, podatkovnim centrima itd.

Programom uštede posebno obuhvaćen javni sektor

Zastupnici su ustrajali na tome da se programom posebno obuhvati javni sektor, koji bi svake godine morao smanjiti krajnju potrošnju energije za 1,9 %.

Države članice također bi trebale osigurati da se najmanje 3 % javnih zgrada svake godine obnovi u zgrade s gotovo nultom potrošnjom energije ili zgrade s nultim emisijama.

Direktivom se utvrđuju i novi zahtjevi za učinkovite sustave centraliziranoga grijanja.

Direktiva odgovara na prijedloge građana s Konferencije o budućnosti Europe

Unaprjeđivanjem ove direktive zastupnici u Europskom parlamentu odgovaraju na prijedloge građana iz zaključaka Konferencije o budućnosti Europe. Direktiva o energetskoj učinkovitosti odnosi se na prijedlog 3. stavak 3., čiji je cilj smanjiti ovisnosti o uvozu nafte i plina projektima energetske učinkovitosti i širenjem opskrbe čistom i obnovljivom energijom.

Direktiva je usklađena i s prijedlogom 3. stavkom 5. u kojem se zagovaraju ulaganja u tehnologije energije iz obnovljivih izvora te s prijedlogom 3. stavkom 6. kojim se promiče istraživanje novih ekološki prihvatljivih izvora energije i metoda skladištenja, čime se podupiru klimatski ciljevi EU-a.

Nadalje, u skladu je s prijedlogom 11. stavkom 1. kojim se promiču zeleniji proizvodni postupci poduzeća te ih se podupire u pronalaženju najboljih rješenja.

Izvor: EU Parlament

Fotografija: Unsplash