EU: Potpora od 1,4 milijarde eura za ulaganja u vodik

Objavio: Martin Tuđen - 05.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Europska komisija odobrila je projekt “IPCEI Hy2Move” koji će podržati istraživanja, inovacije i prvu industrijsku primjenu vodika.

Četvrti važan projekt od zajedničkog interesa (IPCEI) odobren je od strane Europske komisije. Ovaj projekt bi trebao dati potporu istraživanju, inovacijama i industrijskoj primjeni u lancu vrijednosti vodika.

Projekt bi trebao pridonijeti cilju da za 90 posto smanji emisije iz mobilnosti i prijevoza. S pomoću toga, EU bi trebala postala klimatski neutralna do 2050. Poticanje korištenja vodika umjesto goriva trebalo bi doprinijeti Europskom zelenom planu, Strategiji EU-a za vodik i Strategije održive i pametne mobilnosti.

Projekt je pripremilo i prijavilo sedam članica EU: Estonija, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Slovačka i Španjolska. Tako će države osigurati do 1,4 milijarde eura javnih sredstava. Prema procjenama, to bi trebalo dovesti do dodatnih 3,3 milijarde eura privatnih ulaganja.

Projekt bi trebao pokriti veliki dio lanca vrijednosti vodikovih energetskih tehnika. Time bi se poduprlo niz inovacija i primjenu vodikovih tehnologija u cestovni, pomorski i zračni prijevoz. To uključuje platforme za vozila s gorivnim člancima koji se koriste u autobusima i kamionima.

Europska komisija priopćuje kako projekt uključuje razvoj tehnologija gorivnih članaka za uporabu vodika u proizvodnji električne energije s dovoljnom snagom za pokretanje brodova i lokomotiva. Također, i za razvoj sljedeće generacije rješenja za pohranu vodika u vozilima.

________________________________

Izvor: energetika-net.com

Naslovna fotografija: Image by Erich Westendarp from Pixabay