EU VIJESTI – European Green Award

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.05.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

European Green Award dodjeljuje se tvrtkama i pojedincima za izniman doprinos održivom razvoju u Europi te im daje međunarodnu vidljivost i mogućnost plasiranja ideja u široj zajednici

.

Vizualom za kampanju u sklopu projekata aMORE festival moru i EKO LAB, za koju su osvojili zlato na European Green Awardu u kategoriji Zeleno oglašavanje, svoj obol dao je i rovinjski Studio za vizualne komunikacije Tumpić/Prenc.

Zagađenje plastikom planetarni je problem koji zahtijeva angažman na svim razinama, a veliku i važnu ulogu u tom procesu imaju i dizajnerske discipline. Misija ovog projekta je doprinos europskoj tranziciji prema modernoj, pravednoj i održivoj ekonomiji budućnosti.

Dok aMORE festival spaja umjetnost i znanost te o moru govori iz raznih perspektiva kako bi podigao svijest o tom važnom zanemarivanom resursu, EKO LAB je posvećen plastičnom otpadu kroz rad s učenicima pulskih srednjih škola. Partneri u tim projektima bili su porečka Udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja i milanski B612 Studio.

Nagrađeni vizual predstavlja kita koji je postao simbol patnje morskog svijeta. Na vizualu on simbolično kroz otvor za disanje osim vlažnog zraka izdiše i komadiće plastičnog otpada. Poruka je jasna: mora i oceani ne mogu se sami izboriti protiv plastike koju stvaramo, potrebne su promjene koje više ne smijemo odgađati.

.

 

ekološka

Foto: Studio Tumpić/Prenc i aMore festival

.

– Mišljenja sam da dizajneri i dizajnerice sa svojim alatima mogu pokušati promijeniti svijest u društvu o pojedinim temama ili barem potaknuti na razmišljanje. Budući da živim na moru, još više se osjećam odgovornim učiniti nešto po pitanju problema plastičnog otpada. Iako u našem moru kitove nećemo tako često sresti, naše će neodgovorno ponašanje stići i do njihovog habitata – izjavio je dizajner Anselmo Tumpić.

Žiri je u svom obrazloženju istaknuo:

– Vizual je u isto vrijeme zapanjujuć, lijep i alarmantan te iznad svega vrlo dojmljiv. Žiri cijeni temelj ovog koncepta kao sjajan primjer vjerodostojnog komuniciranja održivosti. Rad odaje visok stupanj uključenosti u problem plastike te ističe empatičnu perspektivu problema života u oceanu.

 

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.