EU VIJESTI – Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.07.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Europarlamentarci su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odobrili izdvajanje više od šest milijarda eura za Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu

.

Cilj Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EMFAF) je potaknuti države članice EU-a na stvaranje konkurentnijeg ribolovnog sektora i akvakulture te na razvoj održivog plavog gospodarstva, a jedan od prioriteta je zaštita i obnova morske bioraznolikosti, navodi se u priopćenju EP-a.

Za razvoj održivog gospodarstva na europskim obalama i očuvanje ribarskih zajednica u proračuna europarlamentarci su odobrili 6,1 milijarda eura iuz proračuna EU-a za razdoblje 2021.- 2027..

Za upravljanje ribarskim flotama i flotama akvakulture iz fonda je namijenjeno 5,3 milijarde eura, a ostatkom sredstava financirat će se znanstveno savjetovanje, kontrole i provjere, tržišni podaci te pomorski nadzor i sigurnost.

EMFAF će osigurati naknadu ribarima čije su aktivnosti trajno ili privremeno obustavljene zbog pandemije bolesti covid-19.

Mladim ribarima (mlađima od 40 godina) koji prvi put registriraju plovilo u ribarskoj floti također će se dodijeliti određena sredstva za ribarstvo.

Zemlje EU-a s najudaljenijim regijama moraju razraditi akcijski plan za osiguranje potpune potpore tim ribarskim zajednicama koje su često najranjivije, stoji u priopćenju.

Uzimajući u obzir ciljeve Zelenog plana, eurozastupnici su se složili da je 30 posto sredstava fonda potrebno namijeniti za zaštitu okoliša i ostvarenje ciljeva borbe protiv klimatskih promjena.

Fond će pridonijeti čistim i zdravim morima i oceanima pružanjem potpore za prikupljanje izgubljenog ribolovnog alata i morskog otpada.

 

Ciljevi

EMFAF je usklađen sa zajedničkom ribarstvenom politikom (ZRP). Glavni ciljevi te politike su očuvanje ribljih stokova, zaštita morskog okoliša, osiguranje ekonomske održivosti europskih flota, opskrba potrošača kvalitetnom hranom te uravnoteženo iskorištavanje živih vodenih resursa.

U ožujku ove godine, Parlament je usvojio svoje pregovaračko stajalište o novom sustavu nadzora u ribarstvu koje podrazumijeva i uvođenje obveznog videonadzora za minimalni postotak ribarskih plovila.

Zastupnici se zalažu i za nove mjere za gubitak ribolovnog alata i bolje praćenje cijelog prehrambenog lanca, uključujući prerađene i uvezene proizvode, podsjeća EP.

Središnji cilj Zelenog plana je da do 2050. godine Europa postane klimatski neutralna, a ključni koraci u realizaciji plana su smanjenje neto emisija stakleničkih plinova, ulaganje u zelene tehnologije te zaštita okoliša..

Plastični otpad sve više zagađuje oceane. Prema jednoj procjeni, do 2050. po masi u oceanima moglo bi biti više plastike nego riba, priopćio je EP

Plastika je jedno od sedam područja koje Europska komisija smatra ključnima za postizanje kružnog gospodarstva u EU-u do 2050. Cilj je Europske strategije za plastiku u kružnom gospodarstvu postupno ukidanje upotrebe mikroplastike, navodi se u priopćenju.

Kružno gospodarstvo (cirkularna ekonomija) predstavlja model proizvodnje i potrošnje kojim se potiče dijeljenje, posudba, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklaža proizvoda i materijala u svrhu postizanja dodatne vrijednosti proizvoda.

Takav koncept pozitivno utječe na smanjenje količine otpada, a time i na zelenu tranziciju.

 

 

__________
Izvor: eu.hina.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.