EU VIJESTI – Obvezujući ciljevi za restauraciju prirode članica EU

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.06.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Prijedlog propisa s obvezujućim ciljevima za restauraciju prirode, kojeg je predstavila Europska komisija, mogao bi propadajuće ekosustave u EU dovesti na put oporavka

Novim EU propisom restauracija prirode bit će obvezujuća za sve članice. Nakon nekoliko mjeseci odgode, u tjednu za nama je Europska komisija objavila prijedlog novog propisa o restauraciji prirode, najavljenog u Europskom zelenom planu 2020. godine prenosi morski.hr

 

Propis o restauraciji prirode

Komisijin prijedlog ogromna je prekretnica: nijedan drugi zakon nikad nigdje u svijetu nije postavio pravno obvezujuće ciljeve restauracija prirode na ovoj razini. Propis o restauraciji prirode prva je velika legislativa u EU od Direktive o staništima iz 1992.

– Iako Komisijin prijedlog nije savršen, pozivamo na njegovo prihvaćanje i implementaciju jer predstavlja istinski pokušaj da se preokrene plimu gubitka bioraznolikosti i klimatskih promjena. Europski parlament i Vijeće EU moraju bez odgode u potpunosti podržati njegove pozitivne elemente te ojačati postojeće slabosti – poručuju iz Udruge Biom.

 

Potencijal za poboljšanje stanja prirode

Komisijin prijedlog sadrži snažne elemente kao što su vremenski određene obveze za restauraciju posebnih staništa iz Direktive o staništima, ali i dalje od toga, uključujući kopnene, obalne, slatkovodne i morske ekosustave. Ovdje se krije potencijal za poboljšanje stanja prirode na velikoj razini.

– Nije riječ samo o preživljavanju prirode, nego o preživljavanju čovječanstva. Od poljoprivrede do ribarstva, naša sposobnost prehranjivanja čovječanstva ovisi o popravljanju štete nanesene ekosustavima, dok još možemo. Interesne grupe tvrde da je priroda prijetnja opskrbi hranom, no istina je da je ona naš najvažniji saveznik – Tomislav Hudina, voditelj Programa za staništa i botaniku u Biomu.

– Zdravi i (odr)živi oceani i mora temelj su opstanka čovječanstva. Međutim, stvarnost je da naša mora nikad nisu bila u lošijem stanju nego danas. Koraljni grebeni odumiru, riblje populacije su u opadanju, a morski život nestaje. Ali, ako mu se pruži šansa i ruka pomoći, more i morski ekosustav ima priliku za oporavak i obnovu. Snažnim propisom EU-a o restauraciji prirode većina štete koju su prouzročili ljudi i ribarstvo mogla bi biti poništena – kazao je Hrvoje Čeprnja, Biomov stručni suradnik za ribarstvo.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay