EU VIJESTI – Pilot projekt FRAMESPORT

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 31.05.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

EU projekt naziva FRAMESPORT provodi se u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Hrvatska – Italija, a cilj mu je poslovno povezati manje, lokalne luke s obje strane Jadrana

.

Projekt FRAMESPORT će biti predstavljen u subotu 5. lipnja na Nautičkom sajmu u Veneciji, na temu „Luke lokalnog i županijskog značaja kao pokretači društveno – ekonomskog razvoja jadranske obale: izazovi i mogućnosti“, što predstavlja priliku za povezivanje i pokretanje međusobne suradnje aktera u nautičkom sektoru, kao strateškog elementa njegova razvoja.

Riječ je o strateškom projektu koji je ušao u drugu fazu provedbe, a koja uključuje aktivnije prikupljanje svih informacija o uslugama i infrastrukturi luka lokalnog i županijskog značaja, koje su obuhvaćene projektom.

Treba između ostalog ispitati dimenzije i karakteristike jadranskih luka uključenih u projekt, želje krajnjih korisnika te osnovne usluge koje navedene luke nude, kao i mjere koje luke provode kako bi smanjile negativan utjecaj na okoliš.

Na temelju prikupljenih podataka ažurirat će se baza podataka o lukama lokalnog i županijskog značaja na Jadranu i njihovim uslugama, a sve s ciljem vidljivosti samih luka, njihovih područja i zainteresiranih gospodarskih subjekata, kao i korisnika objekata.

Pilot projekt uključuje i razvoj IKT aplikacija i srodnih usluga, prostorno planiranje, zaštitu okoliša i razvoj poslovnih potencijala luka lokalnog i županijskog značaja, počevši od analize primjera dobre prakse na međunarodnoj razini.

Neke se pilot aktivnosti odnose na određena područja i specifične lučke infrastrukture, dok se druge fokusiraju na šire teme poput osiguravanja eko-oznaka (znak zaštite okoliša EU) ili potvrda izvrsnosti za luke u pogledu ekološke održivosti.

Ostale pilot aktivnosti usredotočit će se na optimizaciju i provedbu usluga usmjerenih boljoj povezanosti luka s okolicom, kako bi luke lokalnog i županijskog značaja postale stvarnim pokretačima društveno-ekonomskog razvoja obalnog područja.

Među tim inicijativama posebno su važne one koje su povezane s razvojem ekološki prihvatljive, održive i pametne mobilnosti (eng. smart mobility).

U projekt je uključen veliki broj poslovnih subjekata i lučkih uprava, a detaljne informacije možete pronaći na poveznici.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.