EU VIJESTI – Službena zabrana prodaje benzinaca i dizelaša od 2035.

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 30.10.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Europska Unija službeno zabranila prodaju benzinaca i dizelaša od 2035., novi auti s nultom emisijom postat će jeftiniji, a time i pristupačniji

Europska unija postigla je konačni dogovor o zakonu koji zabranjuje prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035.! Cilj zakona je borba protiv klimatskih promjena te brži prelazak na električna vozila – prenosi jutarnji.hr

 

Nulta emisija CO2

Pregovarači zemalja EU, Europskog parlamenta i i Europske komisije koja sastavlja nove zakone, složili su se da proizvođači automobila moraju postići nultu emisiju CO2 do 2035., čime će se onemogućiti prodaja novih vozila na fosilna goriva u 27 zemalja.

‘Ovaj dogovor je dobra vijest za vozače automobila. Novi auti s nultom emisijom postat će jeftiniji, što će ih učiniti pristupačnijim i dostupnijim svima‘ – rekao je glavni pregovarač Parlamenta Jan Huitema.

Kako regulatori povećavaju pritisak na proizvođače automobila da smanje emisiju štetnih plinova, mnogi su najavili ulaganja u elektrifikaciju. Šef Volkswagena Thomas Schaefer ovaj je tjedan rekao da će od 2033. marka proizvoditi samo električne automobile u Europi.

Kako navodi Reuters, zakon je naišao na priličan otpor kada je predložen u srpnju 2021., a europska udruga automobilskih proizvođača ACEA upozorila je na zabranu određene tehnologije i predložila da motori s unutarnjim izgaranjem i vozila na vodik budu važan kotačić u prijelazu na niske emisije štetnih plinova.

Pregovarači su se jučer složili da će EU izraditi prijedlog o tome kako bi se automobili koji koriste ‘CO2 neutralna goriva‘ mogli prodavati nakon 2035. godine.

Isto tako, mali proizvođači automobila koji proizvode manje od 10.000 vozila godišnje mogu pregovarati o nižim ciljevima do 2036., kada i njih čeka zakon o nultoj emisiji.

 

__________
Izvor: jutarnji.hr
Naslovna fotografija: Pexels