Europska električna energija snažno se zeleni

Objavio: Martin Tuđen - 10.07.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Ove godine, čak tri četvrtine električne energije u Europskoj uniji proizvedeno je iz izvora bez emisija ugljikovog dioksida.

Europa, prema najnovijim industrijskim podacima, ima “najzeleniju” elektroenergetsku mješavinu dosad. Izvori bez emisija proizveli su 74 % električne energije u EU u razdoblju od siječnja do lipnja. Čak 50 % dolazilo je iz obnovljivih izvora poput vjetra i sunca, a 24 % iz nuklearne energije, objavio je Eurelectric.

Brza instalacija OIE

Proizvodnja električne energije u Europi nikada prije nije imala do te mjere niskougljični profil, izjavio je glavni tajnik Eurelectrica Kristian Ruby za Reuters. Ugljen je proizveo 9 % električne energije u EU, dok je prirodni plin sudjelovao s 13 %, što su najniži udjeli za ta fosilna goriva u istom razdoblju bilo koje godine do sada.

Glavni pokretač promjene u Europi je brza instalacija obnovljivih izvora energije. Tijekom 2023. godine, EU je izgradila 56 GW novih sunčanih elektrana. To je najviše u bilo kojoj godini do sada. Na to se dodalo i 16 GW novih vjetroelektrana.

Potražnja za električnom energijom se smanjila

Međutim, europska potražnja za električnom energijom također se smanjila, što je zelenim izvorima olakšalo pokrivanje većeg udjela ukupne potražnje za energijom. Potražnja za električnom energijom u EU bila je 5,8 % niža u prvoj polovici ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2021.

Ruby je pozvao donositelje politika da ulažu u nadogradnju elektroenergetskih mreža kako bi se nosile s većim udjelima obnovljivih kapaciteta. To uključuje i izgradnju skladišnih kapaciteta za apsorbiranje viška energije po nižoj cijeni.

Potrebna nam je fizička izgradnja mreže vrlo hitno” istaknuo je Ruby.

_____________________________

Izvor: energetika-net.com

Naslovna fotografija: Image by PIRO from Pixabay