Fond za zaštitu okoliša daje poticaje za postavljenje fotonaponskih elektrana na kuće

Objavio: Pokret Otoka - 16.11.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je danas javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana do 50 posto troškova investicije građanima koji su u 2023. instalirali u kućanstvima fotonaponsku elektranu ili će to učiniti do kraja godine.

U prvom valu na raspolaganju će biti 12.425.000 eura, a prema potrebi će se osigurati i dodatna sredstva. Novac za tu namjenu osiguran je Zakonom o provedbi Uredbe Vijeća o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije, istaknuli su u priopćenju. 

Filipović: Korist imaju i građani i cijelo društvo

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je objavljeni poziv zajedno s aktiviranjem geotermalnih potencijala i iskorištavanjem sredstava Modernizacijskog fonda još jedan korak prema tome da se u Hrvatskoj proizvodi više energije za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora.

Ministar kaže da Fond ima više područja djelovanja, a jedno od ključnih je da se promiče i potiče koncept korištenja obnovljivih izvora, koji ide u smjeru dekarbonizacije i od čega korist imaju i građani i cijelo hrvatsko društvo.

Direktor Fonda Luka Balen rekao je da je 2023. rekordna godina što se tiče poticaja za korištenje obnovljivih izvora energije. “Osim ovog javnog poziva za fotonaponske elektrane, čeka nas ekspanzija ulaganja teška 120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća”, izjavio je. 

U Fondu kažu da će korištenje sunčeve energije, uz manje režijske troškove, doprinijeti i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš.

3250 kućanstava dobilo 20 milijuna eura poticaja

Na prethodnom javnom pozivu 3250 kućanstava dobilo je skoro 20 milijuna eura poticaja za svoje zelene investicije. Kažu u Fondu, navodeći da je, uz građane, na dobitku i industrija, koja je u ovoj godini također dobila sufinanciranje obnovljivih izvora energije.

Namjera Zakona o provedbi Uredbe Vijeća o hitnoj intervenciji je, pojašnjavaju u Fondu, da se naplaćena naknada od ostvarenog ekstraprofita investira u fotonaponske elektrane u kućanstvima, kako bi građani u što većoj mjeri proizvodili struju i postali energetski neovisni.

Obrasce za prijavu možete preuzeti ovdje. Na istoj stanici možete pogledati sve detalje o javnom pozivu.

Izvor: index.hr

Fotografija: Photo by American Public Power Association on Unsplash