FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA – Najava Javnog poziva za sufinanciranje sustava obnovljivih izvora energije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.03.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Uskoro će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objaviti javni poziv za sufinanciranje sustava obnovljivih izvora energije

Dana 30. ožujka 2022. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit će Javni poziv u vrijednosti od 100 milijuna kuna kojim će se pravnim osobama sufinancirati sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije – prenosi door.hr

Prijave će se moći poslati od 31. ožujka 2022. od 9 sati preporučenom poštom ili osobno u prijamni ured Fonda na adresi Radnička cesta 80, Zagreb. Prijave će biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, do trenutka iskorištenja sredstava.

 

NAMJENA POZIVA

Poziv je namijenjen za jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostale proračunske i izvanproračunske korisnike, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatne iznajmljivači, kao i samostalne djelatnosti i ostali pravni subjekti (izuzev udruga). Na poziv će se po prvi puta moći javiti upravitelji višestambenih zgrada, te vjerske zajednice.

Mogućnost sufinanciranja je 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji na kojoj se provodi projekt, a sredstva se mogu dobiti za:
.

  • dizalice topline,
  • sunčane toplinske kolektore,
  • kotlove na drvnu sječku/pelete ili pirolitičke kotlove te za
  • integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu.

.
Sufinancira se oprema i izrada glavnog projekta

Osim opreme, sufinancira se i izrada glavnog projekta do 40% opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji. Moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24. rujna 2020. godine, od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama.

Uz to, sufinancirat će se i stručni nadzor s do 40% opravdanog troška provedbe, odnosno najviše 56.000,00 kuna po lokaciji.

Pojedina prijava može podrazumijevati ugradnju različitih sustava obnovljivih izvora energije na više lokacija.

Sličan poziv za bespovratna sredstva za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama za građane će biti objavljen najesen.

__________
Izvor: door.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.