Priču o Visu počet ćemo riječima Jonathana Bousfielda, Engleza kojem je pisanje o Hrvatskoj za uglednu ediciju turističkih vodiča Rough Guide specijalnost i koji je Vis naveo u svom Top 5 izboru hrvatskih destinacija:

Naravno, posrijedi je prirodna ljepota i tradicionalna jadranska arhitektura, no posebna privlačnost Visa leži u njegovoj atmosferi. Vis ljeti je osjetno drukčiji nego Hvar, Brač ili Korčula. Vjerojatno glavni razlog leži u tome što je na Visu doista malo hotelskih kreveta pa na taj otok uglavnom dolaze ljudi koji ga vole iz određenog razloga, a ne “obični turisti” koji su njegovo ime vidjeli u nekoj brošuri i pomislili kako bi ga bilo lijepo posjetiti.

I Vis je zaista drugačiji otok u kojem se i dalje osjeća pravi dah Mediterana.

Prepoznali su to i američki filmski producenti koji su upravo ovaj otok odabrali za lokaciju snimanja filma “Mamma Mia: Here We Go Again!”. Očekuje se da će interes turista za Visom nakon premijere ovoga filma biti višestruko povećan.

Zadnjih dana na Visu je boravio trogirski fotograf Antonio Miše. Miše na Visu nije planirao bilo kakve fotografske aktivnosti, ali ljepota prirode i naselja “zapovjedila” mu je da uzme foto opremu i ovjekovječi kadrove s ovog vanjskog srednjodalmatinskog otoka.

Tako je snimio razne motive; višku crkvu i samostan na Prirovu, noćne kadrove Visa, križ u Pliskom Polju i zvjezdano nebo, vojne komplekse biše JNA, interijer Titove špilje, uvalu Rogačić, sjevernu stranu otoka Visa uz zalazak sunca, planinarski dom do kojega je išao u pratnji vodiča Roberta Dumančića Robija, crkvica sv. Kuzme i Damjana na brdu iznad Visa, Komižu i agave, plažu Srebrna, Palagružu na horizontu.

Sve to i još puno više pogledajte u priloženoj galeriji…

 

 

Izvor: dalmacijadanas.hr