FRANCUSKA – Zbog loše regulacije smanjuje se broj e-romobila

Objavio: Pokret Otoka - 19.09.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Nakon što je Pariz zabranio električne romobile na referendumu u travnju, gradonačelnik Marseillea najavio je da se s ulice grada miče njih 1500.

Izvor: Photo by Ernest Ojeh on Unsplash

Gradonačelnik Marseillea Benoît Payan, najavio je da će gradska vijećnica odmah ukloniti 1500 dostupnih dijeljenih e-romobila. Kao razlog ističe se unošenje više reda u javnim prostorima i u prometu.

Mjera je najavljena unatoč spoznaji da su mogućnosti javnog prijevoza u gradu na jugu Francuske još uvijek nedostatne da pokriju potrebe grada za prelaskom na održivija sredstva mobilnosti.

To znači da će više od trećine uređaja za mikromobilnost nestati s ulica Marseillea.

Prije gradonačelnikove objave, bilo je 4000 skutera, podijeljenih između tri operatera – Bird, Lime i Voi.

Payan je svoju odluku obrazložio lošom regulacijom i ponašanjem operatera e-romobila. U intervjuu za France Bleu Provence, gradonačelnik je izrazio frustraciju zbog nedostatka suradnje i odgovornosti operatera.

Istaknuo je i da je više puta primijetio nepoštivanje pravila i zakona od strane operatera e-romobila, te je najavio stroge sankcije za takva ponašanja.

Zašto? Zato što je to gotovo besmislica, loše je regulirano. Tražio sam od operatera drastične stvari, vidio sam to nekoliko puta, zavlačili su. Svaki put kada zavlače, ja sankcioniram. I zato ćemo maknuti 1500 e-romobila s ceste. A ako se ovo nastavi, nastavit ćemo ih uklanjati

Benoît Payan, gradonačelnik

Zahtjeva se i bolja regulacija skutera

Gradsko vijeće također će zahtijevati od operatera da ravnomjernije rasporede svoje skutere umjesto da ih gomilaju u centru. Osim toga, morat će izraditi godišnja izvješća o poštivanju prometnih propisa, prenosi TheMayor.

Što se tiče nekontroliranog parkiranja, gradska je vlast najavila da će uvesti “kaznu od 25 eura za operatere za svaki uočeni prekršaj, kako bi se suzbila loše parkirane e-romobile na javnim mjestima”.

Izvor: Pametni gradovi