UŠTEDI ENERGIJU
July 9, 2017

FRATARSKI OTOK - Otok dobrih vibracija

"Kad se smjestiš na brod, Danica je krenula. Kad ga ugledaš, kao svjetlo na kraju tunela, preplavite snažan val emocija jer to je otok dobrih vibracija!!!"

Zelena Istra i Pokret otoka pozivaju Vas da nam se pridružite na Fratarskom otoku u petak 14. srpnja 2017. od 19.00 sati na događaju Javno je dobro.

JAVNO JE DOBRO NA FRATARSKOM OTOKU

Udruga Zelena Istra pridružila se "Pokretu otoka" koji je pokrenuo nacionalnu kampanju protiv štetnog Zakona o koncesijama koji je usvojen 30.6.2017. godine. Provedene aktivnosti "Pokreta otoka" dobile su veliku medijsku vidljivost i rezultirale naknadnim formalnim priključivanjem brojnih organizacija i inicijativa iz cijele zemlje. Zakon o koncesijama može se smatrati početkom privatizacije obale. Obala ili pomorsko dobro je javno dobro u općoj upotrebi i ne može se prisvojiti! Privatizacija plaža samo je vrh ledenog brijega pljačke javnih dobara. Privatizirati se žele izvori vode, javna infrastruktura, javne usluge. Jednom kad se privatiziraju, praksa je pokazala, cijene usluga rastu a njihova se kvaliteta smanjuje. A na nečem što je naše, bogate se pojedinici umjesto da mi kao društvo na njima prosperiramo.

Udruga Zelena Istra stoga vas poziva na večernji događaj na Fratarskom otoku na kojoj bi i građani Pule te brojni jedriličarski, ronilački i drugi klubovi i udruge dali svoju podršku ovoj inicijativi. Otok Veruda ili popularno Fratarski otok u Puli nije slučajan odabir lokacije, to je gotovo jedinstveno mjesto na hrvatskoj obali, tradicionalno ljetovalište Puljana i dobar primjer upravljanja otokom i pomorskim dobrom u korist lokalne zajednice. Taj dobar primjer je razlog što smo javni događaj – podršku Pokretu otoka i apel za ukidanjem štetnog Zakona o koncesijama smjestili upravo na tu lokaciju.


14. srpnja 2017. godine u 19 sati pa sve do 24:00 sata. pridružite nam se uz dobru mjuzu, zanimljive goste, radionice i srdele!

PROGRAM:

19:00

  • radionice za djecu-izrada transparenata o očuvanju prirodne obale i mora
  • besplatna srdelijada
  • doček jedriličara sa transparentom "Javno je dobro"
  • radionice i demonstracija kolektiva "Bosonogi"

21:00

Ugodni razgovor: Jurica Pavičić, pisac i kolumnist; stižu nam i predstavnici Pokreta otoka i drugi gosti uz voditelja Maria Benčića

22:00 Livio Morisin - live acustic
22.30 - 24:00 DJ M.G.K.

Prijevoz do otoka brodom "Odisej" za tamo redovno svakih sat vremena do 21:00 h. (karta 10,00kn)
Povratak je osiguran u 24 sata (povratak za posjetitelje eventa besplatno).

Udruge, klubovi, javne ličnosti koje se žele priključiti inicijativi i dati podršku mogu se javiti na ured@zelena-istra.hr pa ćemo njihova imena objaviti na najavnoj konferenciji za medije!

TAJNA ROBINZONSKOG OTOKA

Fratarski otok ili službenog naziva otok Veruda omiljeno je kupalište i izletište mnogih Puležana. No osim što je omiljeno kupalište i izletište on je ujedno i omiljeni kamp. Mnogi Puležani na njemu borave cijelo ljeto i odabiru ga za svoje ljetno boravište odnosno zamjenu za stan ili kuću u gradu. Oni koji se odluče na duži boravak u kampu s otoka svakodnevno odlaze na posao i obavljaju sve svoje uobičajene obaveze kao i u ostatku godine. Jedino što je drugačije je da na posao kreću i s posla se vraćaju barkom. Bez obzira na njegovu blizinu kopnu Fratarski otok djeluje pomalo robinzonski.

Otokom upravlja trgovačko društvo Fratarski d.o.o. od 6. svibnja 2014. godine. Fratarski d.o.o. tog dana dobio je na upravljanje otok Verudu sa pripadajućim objektima i nekretninama na vrijeme od deset godina bez naknade. Izuzetak te odluke je jedna katastarska čestica koja obima otok jer je u zemljišnim knjigama upisana kao pomorsko dobro, te je zbog toga podvrgnuta posebnom režimu. Društvo Fratarski d.o.o. je u većinskom vlasništvu Grada Pule i Luke Pula d.o.o., te nije osnovano u komercijalne svrhe, nego isključivo kako bi Fratarski otok, tradicionalno ljetovalište Puljana, i dalje bio dostupan građanima uz prihvatljive cijene6 . Prethodno koncesiji koju još uvijek ima trgovačko društvo Fratarski d.o.o. Fratarskim otokom upravljao je Uljanik Standard d.o.o. od travnja 2011. godine.

Osim svakodnevnih poslova u kampu na Fratarskome otoku, od 2014. godine organiziraju se i razna kulturno sportska događanja pod nazivom Ljeto na Fratarskom. Taj bogati zabavni program organiziraju Fratarski d.o.o. i Društvo sportske rekreacije (DRS) Uljanik, a sve uz podršku Grada Pule. Od 2014. godine bila su organizirana tri koncerta te tri sportska događaja po sezoni. Novitet za ljetnu sezonu 2016. godine bio je i trodnevni filmski program Film na šugamanu koji je bio organiziran u suradnji sa javnom ustanovom Pula Film Festival.

Fratarski otok pomalo je robinzonski zbog nedostatka tople vode i električne energije, no on i dalje nudi dovoljno sadržaja za, barem donekle ugodan boravak na njemu. Osim sadržaja koji su obavezni za poslovanje kampa poput recepcije i sanitarnih čvorova, na otoku se također nalazi i buffet odnosno šank koji osim ponude pića i grickalica te jela s roštilja nudi mogućnost naručivanja kruha te kupovinu nekih osnovnih namirnica. Šank i recepcija smješteni su na samome ''početku'' kampa i vidljivi su s mola gdje pristaje brod s Bunarine te na kojem se nalaze vezovi za sve one koji svojim barkama odluče doći na Fratarski otok. Šank i recepcija nisu čvrste građevine nego su napravljeni od kontejnera. Već taj čin da se na otoku ne grade nove građevine nego se postavljaju one koje su montažne ukazuje na to koliko je važno očuvanje Fratarskog otoka. U blizini šanka i recepcije nalazi se jedan sanitarni čvor te natkriveni agregat koji služi isključivo za potrebe šanka, recepcije te za rasvjetu sanitarnih čvorova na otoku. Agregat se pali svako jutro u 8 sati i ostaje upaljen do 23 sata navečer.

Na samome otoku nalazi se pet sanitarnih čvorova koji su opremljeni i tuševima te prostorom za pranje suđa, a pored njih smještene su kante za smeće. Sanitarni čvorovi čiste se svakodnevno u jutarnjim satima, a smeće se odvozi dva puta tjedno. Najvažniji sadržaj na otoku su njegove plaže. Prilikom intervjua kazivači su koristili razna imena za određene dijelove obale Fratarskog otoka, najpoznatija svima je Uvalica.

Darko Vlahović u zborniku Destinacije čežnje, lokacije samoće ističe vrijednost otoka i kaže kako su otoci najvrednija prostorna pričuva za razvoj najkvalitetnijih vrsta i oblika turizma, ali uz uvjet da se trajno sačuvaju njihove nepatvorene prirodne i ambijentalne vrijednosti. U uvjetima sve veće zasićenosti tradicionalnih turističkih zona i lokaliteta na obali naši otoci mogu ostati i postati prvorazredne prirodne oaze u čitavom europskom prostoru, a time i trajni i najvredniji element hrvatske turističke ponude. Nadalje Vlahović upućuje i na problem hrvatskih otoka koji zbog svoje izvorne privlačnosti i rekreacijske kvalitete počinju gubiti bitku protiv turističke masovnosti koja zapravo nadmašuje prihvatne sposobnosti određenog lokaliteta (Vlahović, 2009. 112.). Uprava Fratarskog otoka želi izbjeći takav razvoj i nada se kako će Otok ostati za Puležane. Uprava Fratarskog otoka vrlo je ponosna na sve ljude koji borave na otoku i istovremeno paze na njega. Oni također dijele mišljenje svojih sugrađana da je Fratarski otok oaza mira blizu užurbane ljetne Pule.

Iako se grad Pula okrenuo više razvijanju klasičnog turizma koji nudi odmor i kupanje uz uvijek dobro došli kulturni turizam, Fratarski otok odskače od te klasične ponude i nudi nešto novo, nešto drugačije, a opet tako domaće, ugodno i poznato. Iako ga Puležani ljubomorno skrivaju i čuvaju, svake godine posjećuju ga neki novi turisti. Turisti koji nisu iz Pule, nisu čak iz Hrvatske, ali su od svojih prijatelja i poznanika čuli za njega i zaljubili se, a neki su ga kao djeca posjetili u izviđačkome kampu.

Više detalja o povijesti i etnografiji Fratarskog otoka pronađite u diplomskom radu Barbare Zovko. 

 

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram