GALEŠNJAK: Bespravna gradnja mula

Objavio: Martin Tuđen - 07.04.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Otok poznat po svom obliku srca dobio je novi bespravni dodatak u obliku mula. Počinitelj ovog djela i dalje nije poznat.

Djelatnici Lučke kapetanije Zadar istražili su obalu otočića Galešnjaka gdje je započeta neovlaštena izgradnja mula. Identitet osobe koja je započela ove radove na moru još nije poznat.

Za gradnju je potrebna dozvola

Važno je naglasiti da je gradnja na pomorskom dobru strogo zabranjena, osim ako nije praćena odgovarajućim dozvolama i projektima za obalne objekte. Na Galešnjaku, koji je u potpunosti u privatnom vlasništvu, izuzev održavanja maslinika, gradnja nije dopuštena.

Prve informacije o potencijalno nezakonitim aktivnostima na ovom otočiću u Pašmanskom kanalu, poznatom po svom obliku srca, stigle su putem portala Morski.hr, koji je objavio fotografiju jednog od čitatelja.

Na slici se vidi obala otočića s plastičnim posudama ispunjenim pijeskom postavljenim u obrise budućeg objekta. Sljedeći koraci uključuju nasipanje mora kamenim materijalom te betoniranje.

Zakon o pomorskom dobru

Srcoliki Galešnjak je inače dio Općine Pašman. Prema novom Zakonu o pomorskom dobru, ako počinitelj neovlaštene gradnje ne bude identificiran, troškove uklanjanja takvih objekata snosit će općina, koja je dužna osigurati službu pomorskih redara.

_________________________

Izvor: Zadarski.hr

Naslovna fotografija: Image by Artem Kniaz from Pixabay