Grad Aalborg izumio je mobilni generator zelene energije

Objavio: Pokret Otoka - 01.10.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Vlasti su htjele osigurati čistu energiju kulturnim događanjima i festivalima

Danski grad Aalborg ima ambiciju ne samo da bude europska zelena prijestolnica u određenoj godini, već da bude poznat kao europska zelena prijestolnica u cjelini. Svježe vijesti koje su stizale iz ovog nordijskog grada naglasile su činjenicu da ni ta ambicija nije samo prazna tvrdnja.

Prvog listopada u 16:00 lokalni koncert pjevačice Dorthe Gerlach poslužio je kao premijera i test novog mobilnog generatora zelene energije. On će služiti kao čista alternativa uobičajenim dizel generatorima koji se koriste na kulturnim događanjima na otvorenom.

Fora je što je generator, koji generira električnu energiju iz sunčevih zraka, nastao na inicijativu gradskih vlasti. One su htjele učiniti nešto po pitanju pružanja održivije energije lokalnoj kulturnoj sceni.

Što se nalazi u kutiji na kotačima?

Uslijedila je jednogodišnja suradnja između grada, Sveučilišta u Aalborgu, nacionalnih organizacija i tvrtki iz poslovne zajednice grada i nekoliko kulturnih institucija u Aalborgu kako bi se ideja razvila u konkretan proizvod.

Koncerte i događanja možemo učiniti zelenijima, a to je uvelike zahvaljujući našim fantastičnim obrazovnim institucijama, koje su štreberi i inovatori, i njihovoj dobroj suradnji s poduzećima i vlastima. Kako bismo bili lider, ključno je da zajedno razvijamo zelena rješenja,” objašnjava Lasse Frimand Jensen, gradonačelnik grada Aalborg.

Rezultat je bila mala prikolica opremljena s 9 solarnih panela, koja može generirati do 80 kW električne energije. Ako je vrijeme oblačno, može se puniti preko mreže.

Štoviše, njegova mala dimenzija čini ga mobilnijim i, kao posljedicu, također održivijim. Težak je samo oko 1300 kilograma te ga može vući običan osobni automobil, a ne kamion.

Za prvu probu u Skørbæku (mjesto koncerta), rezervno napajanje dostupno je u paviljonu na jezeru. Za sljedeći događaj 4. listopada – Junckerov koncert u kolibi uz logorsku vatru u Tylstrupu radit će bez sigurnosne žice, a baterijska prikolica će opskrbljivati strujom cijeli događaj.

Izvor: Pametni gradovi

Fotografija: Grad Aalborg