HRVATSKA: Elektrificirano 38 posto željezničkih linija

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Željeznička mreža EU-a duga je 202 tisuće km, s udjelom elektrificiranih pruga od gotovo 57 posto

Duljina elektrificiranih željezničkih pruga u zemljama Europske unije u 2022. dosegnula je gotovo 115 tisuća kilometara (km), što je povećanje za 31 posto u usporedbi s 1990. godinom, kada je iznosila ukupno 88 tisuća km. Cjelokupna željeznička mreža EU-a bila je duga 202 tisuće km, s udjelom elektrificiranih pruga od gotovo 57 posto. 

Elektrifikacija je ključan element modernizacije željezničkih mreža, čime se smanjuje negativan utjecaj željezničkog prometa na okoliš i čini ga povoljnijim načinom prijevoza u usporedbi s cestovnim i drugim načinima prijevoza koji uvelike ovise o fosilnim gorivima“, izvijestio je statistički ured EU-a Eurostat.

Unatoč tomu što je udjel elektrificiranih željezničkih pruga na razini EU-a uvećan, ukupna duljina željezničkih pruga smanjena je za 7,5 posto od 1990. godine, kada je iznosila 219 tisuća km.

Irska i baltičke države

Znatno manje željezničkih linija u uporabi prijavile su Poljska, Latvija, Francuska i Njemačka. S druge strane, željeznička mreža se znatno povećala u Španjolskoj, Estoniji i Nizozemskoj, dijelom zbog izgradnje namjenskih brzih linija, javlja Eurostat.

Ako se pak promatra udjel elektrificiranih željezničkih pruga u 2022., slika je šarolika diljem zemalja EU-a, s iznimno visokim udjelom u Luksemburgu, gdje su gotovo sve željezničke pruge elektrificirane (97 posto). Visoki udjeli također su zabilježeni u Belgiji (88 posto), Bugarskoj i Švedskoj (obje po 75 posto) te u Nizozemskoj (74 posto).

Udjel elektrificiranih linija ostao je vrlo nizak u Irskoj (tri posto) i baltičkim državama Litvi (osam posto), Estoniji (12 posto) i Latviji (13 posto).

Hrvatskoj, koja je duljinu elektrificiranih željezničkih pruga od 1990. do 2022. godine uvećala za 995 km, udjel elektrificiranih linija dosegnuo je 38 posto.

Izvor: energetika-net.com