Hrvatska energetska tranzicija zarobljena u prošlosti ili na pragu blistave budućnosti

Objavio: Đurđa Baljak - 12.06.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Hrvatska vrlo brzo može sve svoje potrebe za električnom energijom zadovoljiti iz obnovljivih izvora energije, bez potrebe za nuklearkama.

Photo by Dan Meyers on Unsplash

Neki su to od zaključaka prezentacije Gorana Krajačića, izvanrednog profesora na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje održane na Liderovoj konferenciji Energetska budućnost Hrvatske.

Hrvatska energetska tranzicija zarobljena u prošlosti ili na pragu blistave budućnosti

Prezentacija je bila naslovljena “Hrvatska energetska tranzicija zarobljena u prošlosti ili na pragu blistave budućnosti”, a kako izgleda ta zarobljenost u prošlosti Krajačić je pokazao na primjeru ovisnosti o plinu.

Pritom se osvrnuo na prostorni plan otoka Lastova koji je donijet 2020. godine. U njemu je između ostaloga navedeno kako se planira plinofikacija Lastova.

– Da otok Jabuka ima prostorni plan, možda bi u njemu bila spomenuta plinofikacija, kazao je Krajačić.

No, i naša prošlost nekada je bila mnogo blistavija, imajući u vidu da je još u 19. stoljeću puštena u rad hidroelektrana Krka čime smo bili predvodnici u razvoju elektroenergetskih sustava.

Europa kao klimatski neutralan kontinent?

Europa je najavila da će do 2050. postati klimatski neutralni kontinent, a neke države-članice već su daleko odmakle u približavanju tom cilju. Primjerice, Danska je već u potpunosti dekarbonizirala proizvodnju toplinske energije, a na tome su i izgradili i primjetne industrijske kapacitete. Danska je tako s 11. mjesta u Europi po udjelu obnovljivih izvora energije u 2004. skočila na četvrtu poziciju u 2022. godini. Istovremeno, Hrvatska je pala sa četvrtog mjesta na deveto, istaknuo je Krajačić.

Plan RePower

Prema njegovu sudu, u proizvodnji zelene energije smo još na dobrom putu, ali nema pomaka u gradnji transportnih kapaciteta te grijanja i hlađenja. Europski plan RePower predviđa da se na starom kontinentu postoji 600 MW kapaciteta u solarnim elektranama te 500 GW u vjetroelektranama. Ako bi se to preslikalo na Hrvatsku, trebali bi imati pet GW u solaru te oko četiri GW u vjetroelektranama. Ako se tome pribroji i proizvodnja iz geotermalnih elektrana te kogeneracijskih postrojenja, Hrvatska može proizvoditi ukupno 23 TWh električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Hrvatska ima potencijal postati testni poligon za nove tehnologije u obnovljivim izvorima energije

– Gdje je tu prostor za nuklearnu energiju?, zapitao je Krajačić.

Kako je kazao, Hrvatska ima veliku priliku i da postane svojevrsni testni poligon za nove tehnologije u obnovljivim izvorima energije. Prepreke razvoju zelene energije u Hrvatskoj ovaj stručnjak vidi u brzini širenja distribucijske mreže, zatim sporoj elektrifikaciji prijevoza te kapacitetima za zeleni vodik, amonijak i metanol koji su tek u povojima.

– Budućnost je u pametnim energetskim sustavima koji će biti koordinirani i optimirani. Na novoj energetici možemo graditi i novu industriju, zaključio je Krajačić.

Izvor: totalinfo.hr

Naslovna fotografija: by Dan Meyers on Unsplash