Hrvatska i Italija službeno potvrdile granicu svojih isključivih gospodarskih pojaseva

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Na 21. sjednici Hrvatskog sabora predstavljen je konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva.

Tim je Ugovorom utvrđena jedinstvena crta razgraničenja na Jadranu koja razdvaja epikontinentalne pojaseve (morsko dno i podzemlje) i isključive gospodarske pojaseve (morsko dno i podzemlje te stup vode iznad njih).

Ugovorom je uspostavljen međunarodnopravni okvir kojim se utvrđuje konačna crta razgraničenja isključivih gospodarskih pojaseva između Hrvatske i Italije, odnosno između morskih prostora nad kojima Hrvatska i Italija imaju pravo ostvarivati svoja suverena prava i jurisdikciju, u skladu s međunarodnim pravom.

Obje države potvrdile su da Ugovor ne dovodi u pitanje ribolovne aktivnosti koje se provode u skladu s pravilima Europske unije.

Benefiti koje će Hrvatska dobiti potvrđivanjem ugovora, osim zaštite interesa domaćih ribara, su ekološka zaštita Jadrana, kontrola nad brodovima unutar isključivog gospodarskog pojasa i sankcioniranje ako krše međunarodne standarde.

Nakon Ugovora iz Osima iz 1975., kojim je utvrđena crta razgraničenja teritorijalnih mora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike, kao i Sporazuma iz 1968., te njegova preciznog utvrđivanja Sporazumom iz 2005. kojim je utvrđena crta razgraničenja epikontinentalnog pojasa, Ugovorom o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva na trajni se način uređuje i zaokružuje pitanje razgraničenja između Republike Hrvatske i Talijanske Republike.

Kao vizualni prikaz usvojenog razgraničenja koristi se karta Hrvatskog hidrografskog instituta „101 G Jadransko more – granice Republike Hrvatske na Jadranskom moru”.

Izvor: Morski.hr